2015-02-18 19:36

Деніел Кіз "Квіти для Елджернона"

Сьогодні закінчила читати книгу Деніелa Кіза "Квіти для Елджернона", яка є світовим бестселером. Короткий зміст цієї книги такий: хлопець Чарлі, котрий відстає у психологічному розвитку, мріє стати розумним і така нагода у його житті появляється. Після проведеної операції, а також застосування певних методик, він поступово перетворюється на генія. За цей короткий період свого життя Чарлі як і допускається певних помилок, так і робить багато корисних досліджень з метою зробити вагомий внесок у розвиток науки та допомогти потребуючим цього людям. В тому числі Чарлі виявляє помилку у дослідженнях та теоріях відомих професорів психології та нейрохірургії, котрі були випрорбувані як на білому миші Елджерноні, так і на недоумкуватому на той час Чарлі. І дійсно, його припущення підтверджуються - результати проведених досліджень виявилися не такими успішними як вважалося з самого початку.
Варто прочитати цей твір щоб зрозуміти багато речей, на котрі ми не звертаємо уваги у повсякденному житті, а також щоби принаймні дізнатися про перебіг та закінчення цієї зворушливої історії. Можливо, ознайомившись із цим твором, ми навчимося сприймати яку б то не було людину як особистість.
Виявляється, що цей роман був екранізований декілька разів, а в 1968 році навіть отримав премію "Оскар".
Тепер у мене на черзі перегляд фільму, знятого на основі книги "Квіти для Елджернона".
12

Коментарі 2

  • 2015-02-19 13:15
    Пам'ятаю, як починала читати цю книгу. Чим вона потім для мене стала. Від кретина до генія і назад. Недовгий шлях, пророблений Чарлі, дуже чітко показує, якою стає людина, коли з «ніщо» вона перетворюється в особистість. Чесно кажучи, такий різкий перехід від милої дурнуватої людини до різкого і егоїстичному генію, як ніби з розмаху дав мені ляпас, як Роза, в дитинстві Чарлі... Новий образ спочатку зовсім не вкладався в голові, я не могла повірити, що він зміг стати таким. Часом, я відчувала себе професором Немуром, коли Чарлі висловлювався незрозумілими для мене словами. Це так сумно, коли персонаж, який полюбився, стає чимось зовсім іншим.. Куди легше я пережила регрес Чарлі. Він повернувся з егоїстичної, місцями навіть черствої «істоти» назад у наївного і милого Чарлі, але, тим не менш, він став не просто одним з недоумкуватих, а недоумкуватим, який зробив значний великий внесок у науку. І це чудово. Цей твір обов'язково треба читати, бо словами його все одно не можливо описати. Ті емоції, що "бушують" у середині під час читання - не з чим не порівняти.
    • 2015-02-26 10:18
      Мені також було не до вподоби, що Чарлі став настільки егоїстичним і високомірним, але я все списувала на те, що він не до кінця розумів реальний стан речей, а саме, що його геніальність не є чимось звичним та буденним, а для середньостатистичних людей є дивинкою і великою рідкістю.

Наступний запис

2015-02-15 19:48

Львівська ратуша

47
9

© 2010 - 2024. Всі права захищено.