2015-01-09 16:40
Чи здатні #тварини відчувати почуття (співчуття, радість, печаль, хвилювання, мрії, кохання, надії)? Чи здатні вони співпереживати?
Вважається, що всі або майже всі вчинки тварин пояснюються інстинктами. Якщо ж говорити про #емоціїтварин, то діапазон їх начебто неширокий: переляк і страх, роздратування і гнів. А почуття доброти, ненависть, смуток і співчуття? Чи властиві вони тваринкам? Або, оцінюючи будь-то їх реакції, ми мимоволі хочемо побачити в незвичній поведінці свого улюбленця почуття, властиві нам самим?
Всі науковці говорять, що в основі психічної діяльності тварин, безперечно, лежить механізм рефлексу - інстинктивна реакція організму на якісь дії. Але хіба ми не бачимо у багатьох випадках того, що виходить за рамки інстинкту? Таких історій маса і такі історії підтверджують, що будь-які істоти здатні відчувати справжні почуття. Так давайте ділитися такими історіями.
5

Коментарі 4

  • 2015-01-09 19:25
    А я думала, что только лебеди парами живут... грустная картинка.
  • 2015-01-11 18:40
    У нас живе кіт, звуть його - Тимко) Так от йому притаманні всі почуття, аби він ще міг говорити... А то тільки мурликає у відповідь, коли з ним розмовляєш. Колись він дуже знахабнів і став ходити по столу на кухні, звісно це побачили та покарали Тимка - виштовхали на вулицю, не пускали кілька днів до хати. Так от коли покарання закінчилося, він прийшов і не звертав ні на кого увагу, мордочка скривджена, показував всим своїм видом, що його образили. Я дуже дивувалася такій поведінці тварини.
  • 2015-01-12 03:05
    Я придержуюся думки, що тварини теж мають великий діапазон відчуттів та емоцій. Ті ж домашні улюбленці, радіють твоєму приходові з роботи, це не інстинкт, це справжнісінькі емоції) Тваринки також сумують, також радіють, як ми, вони теж відчувають!)
  • 2015-01-15 13:20
    Кожний у кого є собака знає, наскільки в неї развиноту почуття прив'язаності до людини, як вони радіють коли хозяїн вертається після долгої відсутності. Дуже часто собаки починають хворіти, або просто нудьгувати, якщо хозяїн захворів. Або навіть помирають, якщо хозяїн помре... Дуже сподабався мені фільм Хатіко, він якраз на тему співвідносин людини та собаки.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.