2015-06-03 21:23

Свідки Ієгови – секта чи релігійна організація?

У сучасному Європейському суспільстві термін « #секта » має негативний відтінок і відразливий підтекст. За різними європейськими джерелами «секта» - це якесь угрупування, що відкололося від основного релігійного напряму, піддало ревізії догматичні положення. За змістовністю таке визначення нагадує інший негативний термін – «єресь». Що до мене, то я вважаю більш прийнятним твердження буддизму та індуїзму щодо «сектантства»: це не група, а організована традиція, що має свого засновника і свою історію розвитку.
В нашому житті вже не одне десятиліття присутні такі нам знайомі #СвідкиІєгови . Ця #РелігійнаОрганізація одночасно має багато спільного з протестантським направленням, антитринітаріями, хіліазмом, але, все ж таки і відрізняється від усіх вищезгаданих релігійних течій.
Створена організація у Бруклині, ще на початку ХХ століття, але за останні десятиліття організація «Свідки Ієгови» широко розгорнула свою діяльність майже в усіх країнах. Чисельність членів у 2014 році сягнула більше 2 млн. 200 тис. осіб.
В багатьох американських фільмах відчувається скептичне відношення суспільства до членів цієї організації. І вони таке відношення заслужили своїм настирним нав’язуванням бачення віри у Бога, коли без запрошення і майже кожного дня стукали у двері і незворушно пропагували свою релігію. Це відвертало від них багатьох людей. Не знаю як зараз в маленьких містах України справи з таким безпардонним зневаженням приватного життя, але у Києві вже декілька років Свідки Ієгови «по квартирам» не ходять (може завдяки наявності домофонів).
Членів організації тепер можна побачити на вулицях столиці з тематичними стендами поруч. Вони (і жінки, і чоловіки) тихенько стоять і не пристають до перехожих.
Особисто я маю декілька друзів серед членів «Свідків Ієгови», вони усі різні, але загалом дуже порядні люди, яким я довіряю. Вони знають моє відношення до релігійних тем, тому ми спілкуємося (і дуже гарно) про все, що завгодно, тільки не про релігію. Можу додати, що років 15-17 тому я трохи вивчала цю релігійну течію і деякі речі мені імпонують, але далеко не всі. Навіть література збереглася (найбільш мені подобається книга «Жизнь – как она возникла? Путём єволюции или путём сотворения?). Ще в мене викликає глибоку повагу у «Свідків Ієгови» строга ієрархічна організація на всіх рівнях та згуртованість всіх членів. Я вважаю, що «Свідки Ієгови» - це не релігійна течія, це спосіб життя.
7

Коментарі 11

  • 2015-06-03 21:50
    За останній рік, мабуть, тричі вони стукали у наші двері, запрошували на якісь заходи. Також часто бачу їх на вулиці із стендами. Не можу поки що визначитися як я до них ставлюся, швидше за все, нейтрально. Головне - аби не надто приставали на вулиці до перехожих. А цю маленьку книжечку про появу життя на Землі якось вони мені теж вручили, це було дуже і дуже давно, пригадую там були гарні кольорові малюнки :)
    • 2015-06-03 21:52
      Мне нравится как в этой книжке вначале расписаны доводы о создателе.
      • 2015-06-03 21:57
        Я вже й не пригадаю, про що там писалося, хоча заради цікавості переглядала її.
    • 2015-06-03 21:53
      А ще згадала як одного разу приходили представники із якоїсь дивної секти і залишили свою брошурку біля дверей. Потім ще читала про них в інтернеті, бо це було щось нове і досі не знане для мене. Якщо згадаю - то напишу!
  • 2015-06-03 23:27
    У нас до сих пор ходят - "У нас для вас радостная новость!" 
     
    Я вообще скептично отношусь ко всем религиям, но уважаю этих людей за то, как они друг другу помогают, и за то, что очень многих спасли от алкоголизма и наркомании.
    • 2015-06-04 07:01
      Да, правда. Я тоже таких знаю, которые стали примерными семейными людьми.
  • 2015-06-04 00:10
    Не пристают?! Ну вот на меня с подругой где-то с год назад прямо таки набросились. Хорошо, что мы были в духе и тихонько выслушаль то, что они хотели рассказать. Хотя последнее время действительно все утихло. А еще помню к бабушке вечно приходили две женщины, но увы бабуля никак не хотела вникать в их религийное направление. Я вот тоже не особо люблю тематику религий и политики. Стараюсь везде избегать разговоров на данную тему. Я рада, что вы своей статьей немножко меня просветили ).
  • 2015-06-12 22:55
    Свидетели Иеговы входят в перечень деструктивных сект, запрещены в целом ряде стран. У меня знакомый из России работал в центре помощи жертвам деструктивных культов, про свидетелей страстей-мордастей достаточно рассказывал. Что и родители от детей отказывались, т к те в секту не вступали, и дети из дома уходили ,семьи рушились. Рассказывал что понасалу человека там как родного принимают. носятся как с писанной торбой. А потом оказывается давление ,почему родня не в "лоне истинной церкви" и тд. В итоге человек становится зависим, рвети онношения с внешним миром. много всего рассказывал. Наверное ,еще все от человека зависит. У меня соседка свидетельница - я ни разу от нее проповедей не слышала, нормальная, адекватная тетка, ходит на собранпя, но к другтим не цепляется.
    • 2015-06-13 08:24
      Мне тоже одна барышня рассказывала страсти, которые она видела "в верхушке" организации. Но я лично такого не видела. И да, все от человека зависит: если у него тяга к фанатизму ярому, то таким он и станет. Ведь и в православии, и в католицизме маращма хватает. Свидетели Иеговы хотя бы не запачкали руки кровью. И ещё: в России св.Иеговы разрешённая организация, как и в Украине.
      • 2015-06-13 11:50
        Таня ,у меня подруга очень страдала от своей фанатичной бабки (но там не свидетели, а баптисты). Так что пример "ненормальности" перед глазами. В православии подобный пример ярогг дебелизма видела только среди неофитов (новеньких). потом или мозги вправляют, или сами переростают.
        • 2015-06-13 13:05
          Та да! Что "занадто", то не здраво в любой вере, да и в жизни тоже.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.