Він і Вона

Група, учасників: 26
2015-07-17 00:12

Сімейний бюджет: чорна чи біла бухгалтерія?

Кожний день у новинах тільки й чути: «корупція», «девальвація», «рост падения курса» - взагалі нормально так сприймається, так? –«дефолт», «кредит», «фінансові реформи» і таке всяке. Окрім того, що все це треба добряче переварити, щоб зрозуміти, спільне в них і ще одне: вся ця…. стосується фінансів.
Фінансові питання хвилюють усіх – від двірника до президента. Рівень хвилювань різний, проте хвилюються однаково – за власні гроші.
Я не оригінальна – мене ці питання теж цікавлять).
Але поговорити я хочу про ваше бачення ведення сімейної бухгалтерії. Цікавить сама модель, так би мовити схема-принцип. Зустрічала багато різних варіантів, були і крайнощі.
Здається, що загальних варіантів не так і багато, проте…
Знаю пару, у котрій щовечора проходив обмін харчами. Саме так, харчами: ти мені даєш пів хлібини та 2 яйця, а я тобі за це шматок смаженої риби. Картопля лишилась від учора – вона загальна. Повечеряли. Наголошу – обидва стояли на базарі, і ЗП сьогодні залежала від торгівлі. Панянка хитріша – витрачала кошти на напівфабрикати і готувала, а чоловік – на цигарки. Бувало, що брала цигарками, потім вимінювала по вигіднішому курсу назад.
Вразила? А це реальні люди! Зараз у них донька, сподіваюсь, і з грошима все помінялось, бо дитину шкода!
Ще приклад ведення домашнього господарства разом. Обидва працюють. Жоден не знає, скільки отримує інший. Щомісяця скидають у загальний кошик однакову певну суму –на їжу, оплату комунальних, тобто лише на цільові платежі. При потребі обговорюють та збільшують суму. Похід на розваги разом – платять навпіл. Решта у кожного власна. Форс-мажорні випадки – беруть у борг один в одного на певний термін. Без відсотків.))) При цьому жінці потрібні зимові чоботи – спонсорує чоловік. Йому якась річ – вона. Це не обговорюється. Сума на придбання речей приблизно однакова – не до копійки, але до 10 грн(1997-2001 рр.). Тобто я тобі шубу, а ти мені шкарпетки не пройде).
Ну і останній приклад, найпоширеніший серед бачених мною типів.
Чоловік заробляє трохи більше за дружину. Вона щовечора несе мало що не в зубах торби з продуктами – її грошей вистачає лише до середини місяця. Далі щоденне випрошування грошей – повна залежність від чоловіка і його настрою. В гуморі – дав на подарунок хрещениці, посварились – забрав. А їсти треба кожен день, чобітки та зошити купляти пора, а якщо хтось захворів… Не знає бідаха, з якого боку підійти.
А якій бухгалтерії ви надаєте перевагу? Чорній, білій? Чорно-білій?)
9

Коментарі 25

  • 2015-07-17 12:27
    Кумедні все-таки люди, хоча кожному своє.  
    Як на мене, всі гроші скидаються в одну купу (рахунок в банку), окрім дрібних витрат на розваги чи для подарунків-сюрпризів. І тут хлопцю про квіти також варто пам'ятати і никати якусь "копійку".
  • 2015-07-17 12:39
    Варіант коли чоловік здатен сам забезпечувати потреби всієї сім’ї, щодо харчування, купівлі необхідного, оплати комунальних послуг і в такому випадку свої надходження жінка може витрачати майже всі на себе улюбленe, чому не розглядається !?  
    Я вважаю це найкращою бухгалтерію.
    • 2015-07-17 14:12
      Я за такой вариант!!!))))
    • 2015-07-17 18:01
      У мене лише одна така знайома сім'я... проте живуть вони найщасливіше (на скільки я можу судити) з усіх інших. Однак там усі важливі рішення приймає лише чоловік, а жінка так - для краси)
      • 2015-07-19 10:34
        Жінка для краси - то певно добре. І погляд у неї добрий - не думає про останні колготки, що порвались( байдуже, свої чи дитячі), і лобика не хмурить при думці про гроші на відпустку - цвіте та пахне собі леді, на радість чоловіку. Проте особисто я так не змогла б. Назвіть це амбітністю, емансипацією чи просто непокорою через те, що я вреднючий Овен - як вам більше до вподоби. Проте незалежність, у тому числі і фінансова, для мене не пустий звук. Я чомусь не можу лише брати, я повинна, саме ПОВИННА і класти у ту кучку, звідки потім беруть та ділять. Просто не уявляю себе такою, що просить-вимагає у чоловіка грошей на дорогУ та не вкрай необхідну річ. Адже якщо мені вже так кортить, я куплю її сама)))
        • 2015-07-19 10:58
          Щоб так жити, потрібно мати певний характер. Я б так теж не змогла - мене цікавить все, що робиться в сім'ї, я хочу приймати участь в усіх рішеннях і щоб моя думка мала значення. А також я просто не вмію сидіти на шиї... хоча, можливо, прийдеться навчитись(((
    • 2015-07-19 10:35
      Думаю, що всі тут погодяться з вами. Проте, відверто, ви часто зустрічаєте такі приклади?)
      • 2015-07-19 10:36
        Мдааа) Порядок коментів не перестає мене дивувати)))) Попередній був для Vinnitsa81)
    • 2015-07-28 18:40
      За таке щастя жінці неодмінно доводиться чимось платити/жертвувати/ або з чимось принциповим для неї миритися......
  • 2015-07-17 18:09
    Я колись піднімала дещо схожу тему - ось ту, якщо Вам буде цікаво: http://betaproject.net/Tan4ik_tes/wall-i4286.ht...  
     
    У нашій сім'ї усі гроші складаються до кучки, а потім розділяються на 3 частини: 1 - збереження, 2 - поточні витрати, 3 - особисті гроші(ничка). Немає обмежень, однак усі трати стараємося записувати, щоб аналізувати і раціональніше використовувати фінанси в майбутньому.  
     
    А Ваші історії мене вразили - чого тільки не буває в цьому світі(
  • 2015-07-18 13:42
    Я досі під враженням з першої пари! Може вони економісти чи фінансисти та їм подобається усе це розраховувати та фіксувати? Якась кумедна ситуація, міняти котлети на цигарки. Навіть не можу уявити, що я у чоловіка буду брати у борг! У нашій родині нема такого - моє, твоє. Усе наше! Витрачаємо разом.
  • 2015-07-19 10:40
    Можу вас просто добити, хочете? Інтим поза квартирою, у позаурочний, так би мовити, час, теж оплачувався. Зі слів дівчини -"А чого я повиина тратити свій час та можливий заробіток? Я б за цей час продала пару кросівок, мала б 15 грн, так що...." Як вам такий економічний підхід?)
    • 2015-07-19 11:00
      Жесть)) Це вже якось поза межами реальності. Важко повірити, що це сім'я.
  • 2015-07-19 12:35
    Знаю сімю, яка займається реалізацією шкіряного взуття. Мають власний магазин. Чоловік просто напросто іноді краде зароблені (сімейні) кошти. Питання навіщо? Якщо тобі щось потрібно, обговори з дружиною і виділіть ці кошти з бюджету...
  • 2015-07-19 22:59
    Як на мене всi цi вiдносини дикi. В мене такого нема. Чоловiк приносить всю зарплатню додому, кладемо в загальний конверт, звiдти платимо за комуналку, продукти. Не розумiю як можна випрошувати на сигарети чи помаду? В нас все спiльне, не розумiю подiлу на наше-ваше.
  • 2015-07-20 14:45
    Мій бюджет більше схожий на останній приклад :) З нашими теперішніми цінами, щоб нормально прожити, треба обом по тисяч 5 заробляти (в областному центрі). Все, що менше - перебирання з дешевшого дор найдешевшого, аби дотягнути. На жаль.
  • 2015-07-26 14:35
    Я вважаю, що бюджет у нормальній сім’ї повинен бути прозорим, але зберігати риси індивідуальності. Тобто і жінка повинна знати про доходи чоловіка, і чоловік повинен знати, скільки заробляє його дружина, але обидва лише приблизно. Значні витрати ( більші ніж 20% від зарплати, не включаючи подарунки та сюрпризи ) та буденні ( харчі, плата за житло і т.д.) повинні формуватися разом. Робити саме так вигідніше, щоб не вбивати романтику та несподівані радощі. Повинна зберігатися можливість купити запонки чи годинник чоловіку, чи нове плаття або кільце дружині, чи відкладати на значний подарунок. Не можна безмежне кохання, завдяки якому ви разом пхати у рамки буденності.
  • 2015-08-01 10:20
    у нас всі доходи і видатки скурпульозно записуються,як під наглядом аудиторської фірми. Я домашній бухгалтер, секретар ))) 
    Чоловік повідомляє, які витрати зробив за день, розраховується за бензин, в мегазинах банківською карткою - тому легко внести ці статті у бюджет. приносить мені чеки для колекції, бо знає що я люблю проаналізувати що подорожчало, що де дешевше. 
    У чоловіка є чорна бухгалтерія - але фактично вона не чорна, а золота - це відкладені кошти на несподівані подарунки мені і дітям, на поїздку на море. Він не курить, не п"є, не грає, явно на дівок не тратиться, тому гроші йому довіряються із задоволенням.
  • 2015-08-02 00:19
    Коли ми виплачували кредит за квартиру, то на це йшла практично вся моя зарплата. Тобто за свої я платили кредит, а жили за рахунок чоловіка. Потім власну зарплату я відкладала на відпочинок, а жили далі за рахунок чоловіка. Таким чином у мене завжди були власні кошти і я могла купити подарунки собі і рідним, піти з подругами в театр і т.д. Така ситуація мене влаштовувала, я відчувала себе незалежною фінансово, ніколи не доводилось просити в чоловіка грошей. І ще мені подобалось, коли виходило трішки зекономити, позичати кошти чоловіку (звичайно без відсотків))). Тобто наші фінансові відносини більш схожі на другу модель. 
    Тепер, коли я в декретній відпустці, ситуація змінилась, хоча надіюсь, що не на довго. Але чоловік і далі віддає мені всю зарплату, яку я сама розподіляю і вирішую як витратити.
  • 2015-08-03 01:58
    Я весь час відкладаю по крапельці грошиків на щось важливе, але завше доводиться витягувати їх на побутові потреби сім'ї... Ыыыыыыыы...... (((
  • 2015-08-06 10:40
    Я ніколи не забуду, коли в перший же вечір, коли ми з моїм тоді ще хлопцем, пеерїхали на квартиру, він достав з гаманця всі свої заощадження і віддав мені. Було і приємно і дивно, але ось вже скільки ми разом, бугалтерію веду я. У зручному місці залишаю необхідні гроші на місяць, а інші прибираю. Проте часто доводиться "залазити у скарбничку", бо зекономити стає дедалі складніше. Всього два роки тому на власне весілля змогли заощадити, а теперь мабуть і на зимові чоботи буде складно
  • 2015-08-10 00:00
    Описаний вами варіант ведення бюджету, як мені здається, мало кому сподобається. Мені здається ці відносини на більш західний манер. Наші слов'янські традиції привчили нас до того, що здобувачем повинен бути чоловік, а жінка-вести господарство. І хоч часи давно змінилися і жінки давно працюють на рівні з чоловіками,і деколи навіть набагато більше заробляють, але все одно нам приємно , коли чоловік за нас платить.
  • 2015-08-24 23:07
    Цікава тема - сімейний бюджет. Це не просто фінанси, це показник у кого влада в сім'ї, у кого яка роль. 
    В мене на жаль з сімейним бюджетом було не все гаразд, а точніше зовсім не гаразд. Це до речі і було однією з причин розлучення. 
    Згадуючи про наш бюджет, у мене в голові завжди виринають слова із пісні Мумітроля "Как бы тебе повезло - 
    моей невесте. Завтра мы идем тратить все свои, все твои деньги вместе...". Ось так було і в нас я витрачала на харчі, хімію свою зарплату, а коли вже нічого не залишалось питала у чоловіка чи є у нього гроші. А він міг дати, а міг і не дати, бо вже потратив їх на якісь нісенітниці.
  • 2015-08-25 17:07
    Був в мене один цікавий знайомий, все хвалився, що САМ за квартиру сплачує (орендує житло), десь під 2 тис в місяць. Такий, - справжній чоловік! Аж доки я не познайомилась з його дружиною. Вона за свої, на заводі зароблені, лише: купує їжу(близько 2-3 тис), миючі, прикрашає сімейне гніздечко у вигляді того ж орендованого житла (самі знаєте скільки штори та скатертини коштують) і т.д...от вам і поділили. Виявляється він-молодець, а вона - так, "хлібчик купує".
  • 2015-08-26 16:44
    На власному досвіді переконалась, що сімейні доходи та витрати потрібно фіксувати на папері. Складений список витрат необхідно докладно аналізувати та робити висновки на рахунок пріоритетів. Важливим аспектом є похід за покупками із списком найнеобхіднішого.

Наступний запис

2015-07-15 00:38

Розбите серце: політ чи прірва?

365
18

© 2010 - 2024. Всі права захищено.