2015-01-30 13:31

Як врятувати орхідею?

Ось, як я і обіцяла фото моєї багатостраждальної орхідеї, надіюся, що знайдуться люди, котрі зможуть мені допомогти. Все-таки, я думаю, що у моєї рослинки ще не все врачено. Сьогодні я її вийняла їз грунту, обрізала сухе коріння, а його виявилося не так вже й багато як я собі уявляла, організувала своїй квіточці душ кімнатної температури і ретельно оглянула. У неї є 2 великих зелених корені, але майже біля самого верху вони зламані і тримаються практично на якійсь ниточці, що знаходиться всередині корінця. Хоча коріння й зелене та я не впевнена чи воно добре виконує свою функцію, Можливо краще було його відрізати?
Рослинка має також кілька менших корінчиків, які добре видно на фото, вони появилися поверх грунту та цього разу я посадила орхідею так, що вони покриті корою. Надіюся з їхньою допомогою рослина зможе отримувати воду.
На рахунок сухих листочків про котрі я писала раніше: нижній уже відпав, варто було лише доторкнутися до нього, а верхній, хоча й уже не має ніякого вигляду, ще міцно тримається, а я не наважуюся його відрізати чи відривати.
Ось зараз, після пересадки, я сиджу і думаю чи все правильно я зробила....
44

Коментарі 36

  • 2015-01-31 13:22
    А ви нічим не ообробляли вашу орхідею? Можливо, це просто якась хвороба. З моєю орхідею була схожа проблема. Після чергового "душу" почали гнити коріння. Спочатку подумала, що перетримала в воді. Вийняла з кори, почала обрізати все пошкожденне. І у основи побачила маленьку павутинку. Але спочатку не надала значення цьому - думала, через надмірну вологість. Повернула орхідею до горщика з корою, а на ранок вся моя орхідея була в павутині. В проф. магазині сказали, що ще павутинний кліщ. Продали мені якусь отраву в ампулах "фітоверм". Допомогло з 1-го разу. Більше такого не було. Хоча, зараз інша проблема з квіткою.(( Удачі вам, з вашою орхідеєю!)
    • 2015-02-05 12:47
      Дякую вам за поради! Я не помічала ні павутинки, ні кліщів, а зламані корені швидше за все від падіння, оскільки, соромно признатися, але моя орхідея навіть падала, думаю в цей час і зламалися ці два корінчики. А не обробляла я її ніколи, можливо варто для профілактики це зробити?
  • 2015-02-01 13:12
    Повністю згодна – перевірте на наявність шкідників. Далі. Ви пишете, що посадили орхідею: ґрунт залишили той, що й був? Якщо так, то пересаджуйте знову. І обов’язково придбайте новий ґрунт, або зробіть самі. Універсальна суміш не підійде! Тільки спеціальна для орхідей. Якщо готуватимете самостійно, то в однакових пропорціях візьміть кору, корінь папороті, деревне вугілля, сфагнум.  
    Така суміш забезпечує вентиляцію коріння – повітря вільно надходить до коріння, а вода не застоюється. До того ж, орхідею слід поливати так: горщик з квіткою ставите в глибокий піддон з кімнатною водою хвилин на 15, а потім виставляєте на сіточку, щоб зайва волога стекла. І ще: ця красуня не любить протягів.
    • 2015-02-05 12:50
      Дякую за пораду! Значить мені доведеться ще раз її пересадити, але цю "правильну" пересадку перенесу на весну, яка здається більш сприятливою порою для пересаджування рослин. Швидше за все доведеться придбати спеціальний грунт, тому що не впевнена чи зможу правильно приготувати таку суміш самостійно.
  • 2015-02-01 17:03
    Здається, що ви просто залили орхідею, переборщили з поливом. У вашої квітки загнило коріння, тому що вода не стікала, а зайвої її було чимало. Також подібне з вазонами стається, коли не вистачає для них поживних речовин. Потрібно просто правильно підживлювати, удобрювати й вчасно пересаджувати квіти.
    • 2015-02-03 16:23
      Згідна, ви її залили. Листок обріжте до здорової тканини, зріз приспте розтовченим активованим вугіллям. Корінці краще лишіть на поверхні грунту і взагалі не поливайте рослину, а тільки бризкайте на корінці з пульверизатора. 2-3 рази на день. Але шанси невеликі :(
      • 2015-02-03 16:25
        Не треба корінці в грунт заглиблювати. Орхідея - це епіфіт, в природі її коріння знаходиться повністю у повітрі, а вологу коріння вбирає просто з навколишнього середовища.
        • 2015-02-03 16:37
          Подивіться на мою стіну, спеціально для вас знайшла фото орхідей в природніх умовах
          • 2015-02-05 13:02
            Дякую за фото, я подивилася. В принципі я знала, що орхідея росте ось таким способом у природньому середовищі, але надіялася, що прикривши верхнє коріння корою я компенсую його невелику кількість у горщику.
            • 2015-02-06 00:39
              Відгорніть, і не поливайте, а тільки бризкайте водою з пульверизатора безпосередньо на корінці! Ви її залили, певно, деякі корінці загнилися. Можливо, інфекція була у самому грунті. Потім інфекція (скорше за все, якась грибкова) перейшла і на листки рослини. Можна спробувати зробити бордоську рідину (мідний купорос і вапно, в інтернеті є купа рецептур) і побризкати. Нічим не підживлюйте. Загнившу частину на великому листку теж вирізайте, бо гниль розповсюдиться по всій рослинці :( Звісно, сік все одно буде текти, але розтовчене активоване угілля його торхи спинить.
              • 2015-02-06 00:50
                Краще підіть в магазин по типу садовод-огородник (не квітковий) і купіть туж готову бордоську суміш - найбільш універсальний протигрибковий засіб. Але концентрація має бути в 2 рази менша, ніж для яблунь! Бризкайте тільки на листки, щоб на коріння НІ В ЯКОМУ РАЗІ не потрапляло. Найкраще - щоб суміш вийшла 3 процентною - тоді не спалите рослину. Я так колись одну орхідейку врятувала. Але вона у мене відходила три роки і тільки недавно зацвіла. І то, нещасна :)
              • 2015-02-09 20:44
                Але на листках немає ніякої інфекції, вона досить гарно виглядала аж поки я її не поставила на підвіконня і думаю, що саме від гарячого і сухого повітря від батареї цих два листочки пожовтіли і зівяли, так як у мене вже була подібна ситуація із одним вазоном, прийшлося забирати його із підвіконня - тоді віджив.
              • 2015-02-09 20:50
                Нижній зівялий листочок сам відвалився ще раніше, а от верхній трохи тримався і от коли я за вашою порадою зібралася його відрізати він теж відпав, я присипала це місце активованим вугіллям і надіюся що решту листочків будуть жити.
            • 2015-02-06 00:42
              А нащо коріння в горщику? Це так придумали (висаджувати орхідеї в горщик), щоб їх було зручно удома тримати. Люди ж лінуються забезпечувати високу вологість кругом рослинки, простіше води в горщик налити :). У ботанічних оранжереях (навіть у Києві) той же фаленопсіс до пеньків причеплений, а коріння висить бородою.
            • 2015-02-06 00:52
              Але все одно, шанси у вас невеликі - корінців лишилось дуже мало :( А вирізати - однозначно. Навіть людині руку чи ногу ампутують при гангрені, щоб не відбувалося подальшого розповсюдження інфекції.
            • 2015-02-06 00:56
              Ще раз прочитала ваш початковий пост. Коріння не відрізайте. По тій "ниточці" якраз і йдуть поживні речовини.
              • 2015-02-09 20:46
                Добре, я його не відрізала, так як теж надіялася, що все-таки щось по тій ниточці та й дійде до рослинки. Коріння взагалі не схоже на гниле чи інфіковане, чесно кажучи або просто я не розуміюся в цьому достатньо.
                • 2015-02-22 22:00
                  Як там ваша пацієнтка?
                  • 2015-02-23 11:54
                    Ехххх, на жаль....не врятувала... помітила спочатку, що ті корені підгнили, хоч попередні тільки сохли і ніколи не гнили. Вийняла її, зрозуміла, що з тих коренів користі не буде і відрізала їх. Трохи потримала в висячому положенні неа пінопласті (таке рятівне відео бачила) і оприскувала водою, але і від цього не було користі, кореневище зсохло ...
                    • 2015-02-23 11:55
                      :( Ну нічого, купіть нову, і вже не заливайте :)
                      • 2015-02-23 12:49
                        Буду надіятися, що, можливо, отримаю у подарунок на 8 березня :) Правда, я все-одно не впевнена, що я її залила. Вона досить нормально себе почувала, випускала нові листочки аж поки не впала і ще й я біля батареї її поставила. Мені іноді навіть здавалося, що навпаки - вона замало отримувала води, а те що повітря було засухе - це факт і я її майже не оприскувала водою, лише душ раз в 1,5-2 тижні...ну..не знаю... Я просто бачила залиту орхідею, в неї корені такі як гнилі і з мохом, а в моєї сухі були, лише ось ці 2 останні зігнили...ехххх як шкода.. :(
                      • 2015-02-23 12:50
                        Якщо, все-таки, отримаю орхідею - тобу з вами радитися як її доглядати :) Сама собі вже не довіряю :)
      • 2015-02-05 12:59
        Я от якраз думала чи варто його обрізати, переживала щоб не довести свою орхідею до гіршого стану та опираючись на вашу рекомендацію таки наважуся це зробити. 
        Виходить, що мені варто, все-таки, відгорнути кору із верхніх корінців?
    • 2015-02-05 12:54
      Дякую за пораду! Та я не думаю, що я її залила, тому що за поливом я дуже слідкувала і вода завди стікала, застоїв не було, а швидше за все на корені вплинуло те, що я не пересадила її вчасно, а також відсутність поживних речовин. З цим я точно згідна!
      • 2015-02-05 13:14
        Дуже схоже, що ви її залили. Розкажіть як часто ви її поливали? Може мокрі коріння потрапили під протяг на підвіконні? Вам тепер потрібно обробити те, що залишилося антігнілью і помістити орхидейку в тепличку: обрізати неповністю пластиковий бутель, насипати шар керамзиту, зверху викласти помірно вологий сфагнум і закріпити над ним квітку.
        • 2015-02-05 14:30
          Я її поливала приблизно раз в тиждень-півтора, але не можу точніше сказати, тому що старалася дивитися по забарвленню коренів і вважала якщо коріння набирає сіруватого відтінку - то рослина потребує поливу, а якщо зелене - то ні. Поливала або методом занурення, або "теплий душ". Обовязково чекала поки стече вода і зливала її, ніколи орхідея не стояла у воді. Зараз аналізуючи певні моменти, я розумію, що моя помилка була також у тому, що занурювала її на декілька хвилин, а зараз прочитала, що варто лише на декілька секунд. :(
  • 2015-02-08 17:38
    Ніколи не пересаджувала орхідеї. Але мені здається, все Ви зробили правильно. По-моєму, моя мама так і робить. Вони у неї офігенно красиві. Обов'язково пошукаю і викладу фото її орхідей. У неї вони рожеві. А Ваша коли-небудь цвіла? Якого вона кольору? Знаю, що їх обов'язково потрібно удобрювати.
    • 2015-02-09 20:40
      Вона цвіла лише один раз, а квіти у неї білого кольору. Колись мріяла про орхідеї різних кольорів, а зараз лише мрію цю єдину врятувати :( Я також підживляла її кілька разів спеціальним добривом для орхідей. Ваша мама напевне вже спеціаліст по догляду за орхідеями якщо у неї вони такі красиві :)
      • 2015-02-09 21:51
        Подивіться фото на моїй стіні. Сьогодні щойно розмістила пост про неї і фото додала. Як і обіцяла вчора. Знаю, що неможна пересушувати землю біля коріння. Треба робити вологе повітря, збризкувати іі. Знаю тому, що бачила, як мама робить. І в неї вона стоїть за шторою, тобто притінити треба.
        • 2015-02-10 11:40
          Щойно глянула на ваші фото, дуже гарні квіти, відразу видно, ща ваша мама вміє правильно за ними доглядати. А мені залишається зробити висновки на основі ваших рекомендацій та порад всіх хто допомагав мені.
          • 2015-02-10 14:15
            Ваша орхідея обов'язково розквітне і буде радувати Ваше око. Білі орхідеї красиво цвітуть дуже. Як наречена. Бачила на роботі у колеги. Такі великі і красиві квіти. Раджу пестити її)
            • 2015-02-10 15:02
              Дякую, я буду старатися :)
  • 2015-03-05 17:07
    Давно збираю всю цікаву для мене інформацію стосовно орхідей. Вчора була в магазині, я в шоці скількі вони зараз коштують. А у вас є досвід як розмножувати орхідеї? Мабудь зараз це буду більш поширеним серед друзів...
    • 2015-03-05 17:29
      На жаль, у мене нема такого досвіду. Мені орхідею подарували і вона була в мене єдиною :) Страшно уявити які зараз ціни на орхідеї....
      • 2015-03-07 13:01
        ... 300 грн. (((( а було до 100 грн.
        • 2015-03-10 15:32
          Ого! Тепер хіба що мріяти...

Наступний запис

2015-01-21 12:10

Мої кімнатні рослини

26
19

© 2010 - 2024. Всі права захищено.