Психологія

Група, учасників: 45
2015-07-14 12:46

Дейл Карнегі про критику

Нещодавно мені до рук потрапила одна із книг американського психолога Дейла Карнегі, а саме "Как завоевывать друзей и оказывать влияние на людей". В першому ж її розділі багато уваги приділено критиці. #ДейлКарнегі у своїй праці строго відкидає критику і будь-яке осудження кого б то не було: членів сім'ї, друзів, колег чи підлеглих; рекомендує позбутися цієї звички. Критику він називає даремною і навіть небезпечною, цитую:" #Критика бесполезна - она заставляет человека обороняться, стимулируя попытки оправдать себя. Критика опасна, потому что наносит удар по гордости человека, задевает чувство его собственного достоинства и вызывает у него обиду". Спочатку я подумала, що мається на увазі лише пусте критиканство, метою якого є принизити людину і зробити їй боляче, а не об'єктивна критика з метою вдосконалення. Але читаючи далі, розумію, що автор хоче дати нам зрозуміти, що будь-яка критика в тій чи іншій мірі сприймається "в штики" і навіть коли ми вдаємо чи стараємося переконати самого себе, що це корисно, десь в глибині нас зароджується неприязнь до того, хто критикує. Натомість автор пропонує альтернативний варіант спілкування, тут також процитую: "Вместо того чтобы осуждать людей, давайте попытаемся понять их, представить себе мотивацию их поступков". Не можна не погодитися із цими словами: все таки, якщо докласти зусиль аби розібратися у мотивах та обставинах, які спонукали людину до певних вчинків і підібравши способи вирішення проблем цієї людини - вона прийме нас більш приязно аніж тоді, коли ми накинемося на неї із критикою.
P.S. А для тих, хто занадто боляче сприймає критику або навіть більше для тих, хто надто залежить від думки інших пропоную прочитати слова Пауло Коельйо, котрі я розмістила на своїй сторінці: http://betaproject.net/Evangelina/wall-i10042.html
28

Коментарі 14

  • 2015-07-14 14:20
    У Карнегі взагалі безліч корисного! Кожна його книга (читала не всі) просто скарб для людей! Не скажу, що погоджуюсь з усіма його тезами, але оскільки вони продиктовані дослідженнями і досвідом, вважаю їх дієвими. Що ж до критики - так, доля негативу залишається, не дивлячись на те, що критика була справедлива.
    • 2015-07-20 14:41
      Я теж вважаю,що критика повинна бути не надто строгою (аби не викликати забагато негативу чи спротиву) і в той же час я ЗА справедливу, обгрунтовану і доброзичливу критику.
  • 2015-07-14 21:04
    Я давно уже прочитала эту книгу, много уже и не помню, но! Помню, что меня разбирали противоречивые ощущения: с одной стороны я соглашалась, с другой - на практике применяя, выходило всё не так, как описано. А на тему критики: все люди разные. Я всё равно считаю критику стимулом для самосовершенствования. И считаю, что только адекватные люди могут воспринимать критику. Те же, кто слишком много о себе думает или те, кого слишком много хвалят по жизни - критики не воспринимают. И сразу же напрашивается вопрос: "А зачем мне нужны в моем окружении такие неадекватные люди с завышенным самомнением, которые видят только себя?" А еще: вот примените вот этот совет Карнеги об объяснении поступков к преступникам и насильникам! Получается? Объяснить - не значит принять и простить. Объяснить можно всё, но объяснения не оправдывают всех поступков.
    • 2015-07-20 14:37
      Ніхто не є правим на 100%, але у словах чи поглядах кожного є щось варте уваги. Я думаю щодо таких злочинців потрібен зовсім інший підхід. Читаючи цю книгу враховувала лише поведінку звичайних середньостатистичних людей - може саме так і робив автор, коли писав цю книгу?
  • 2015-07-15 22:49
    Вперше прочитала цю книгу в років 15, потім в 20... сприймалась по різному) 
     
    Критика справді спочатку сприймається в штики... усіма) просто декому вистачає сміливості та здорового глузду потім її обдумати і щось для себе винести
    • 2015-07-20 14:28
      Так воно і є: спочатку щось в середині кожного бунтує, а потім реакція в основному залежить від характеру і вихованості людини, її вміння зробити правильні висновки.
  • 2015-07-18 13:54
    Багато хто звинувачує Д. Карнегі в тому, що він вчить маніпулювати людьми. Але ж маніпуляції - частина нашого життя. Так чому б не робити це за всіма законами психології. Критика часто стає невдалим інструментом маніпуляторів. Але варто зважати на тон та слова, якими ми хочемо показати людині її неправоту. Так, одна справа сказати: "Ви невіглас і нічого не тямите в "ковбасних обрізках". І зовсім інше: "Ваші аргументи вагомі! Але існують факти, які Вам, напевне, ще не відомі".
    • 2015-07-20 14:17
      Повністю із вами згідна - саме правильно підібрані слова та інтонація, з якою вони сказані є перевагою у розмові.
  • 2015-07-19 12:44
    Читав цю книгу, як і декілька інших творів Карнегі коли був молодший. А потім прочитав інші книги, на зразок "Критика чистого розуму" Канта, і тепер мені хочеться сміятись коли згадую те, про що пише Карнегі. Він вчить як з людей робити "худобу". Причому це зараз стало ідеєю і приводить до селекції цієї "худоби" серед всього людства.  
    Критика основа еволюції, як самої людини, так і її діяльності.
    • 2015-07-20 14:25
      Я все ж схиляюсь до думки, що багато в чому він має рацію, щодо критики також. Не обов'язково ж прямо і строго критикувати людину, можна знайти багато інших підходів, аби щось пояснити. Хотіла б тепер прочитати книгу Канта, про котру ви написали, цікаво якби змінилася моя думка після її прочитання :)
  • 2015-07-20 15:45
    Цю книгу я перечитувала декілька разів і знайшла в ній багато цікавого для себе, особливо про дружбу і відносини. В його словах дуже багато істинної суті і якби люди хоч трішки усвідомлювали написане, ми жили б краще.Взагалі людини це така особа, яка просто не може жити не критикуючи когось і щось. З критикою ми зустрічаємося кожного дня і нажаль не всі вміють правильно її виразити, щоб не образити іншу людину.
    • 2015-07-20 16:11
      Одні не правильно виражають, інші не правильно сприймають - так і живемо :(
  • 2015-08-20 16:41
    Правильно опанувати його ідеї і навчитися застосовувати безпосередньо в потрібних ситуаціях і в потрібний час вдається далеко не кожному. А деякі принципи варто піддавати дійсно ретельному аналізу. Головна помилка Карнегі, з точки зору сучасних психологів, - це порада говорити оточуючим приємні речі на шкоду власним переконанням та інтересам. Це призводить до втрати власного "Я".
    • 2015-08-24 12:20
      Тобто, підлабузництво.... Говорити хороші речі треба, я вважаю, але в міру.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.