2015-04-04 21:30

У передчутті великого свята...

Весь православний світ готується до великого свята - Світлого Христова Воскресіння. Пасха саме шановане свято. Навіть той, хто не вірить в Бога, все одно йде святити паски в цей день. Людина і сама не знає, чому її тягне до храму. Душа - християнка, як каже моя мама ;-) Тому весь люд тягнеться до Бога в цей день. На цьому тижні в нашій парафії була знаменна подія - на на храм встановлювали купола. Весь прихід готується до великого свята. Гадаю, батюшки хочуть встигнути до Великодня та Вербної неділі. До Вербної вже не встигли, а ось до Великодня все може бути.
Радісно на душі, коли відбуваються такі події в мирний час. А от зараз, коли важке економічне становище в країні, військова ситуація на сході України, дуже багато потребують допомоги, море голодуючих, чи можна витрачати такі величезні кошти на будівництво храмів? Цікаво дізнатися вашу думку, читачі та письменники блогу.
П.С. Фото для архіву. Буде цікаво розглядати їх коли закінчиться будівництво. Років приблизно через десять ;-)
10

Коментарі 16

  • 2015-04-04 21:43
    Особисто я ніколи, навіть в мирний час, не розуміла чому церква витрачає величезні кошти на прикрашання приміщень, оздоблення золотом, каміннями, придбання дорогезного обягу для священників, коли може ці ж кошти кинути на допомогу сиротам, інвалідам, малозабезпеченим, оплатити операцію хоча б одній дитині, хворій раком. Така б церква викликала у мене повагу. А так я просто вірю в вищу силу, но не в церкву.
    • 2015-04-04 23:04
      В мирний час я все розумію. Бо треб завжди для Бога віддавати частину свого прибутку, ось тоді і церкви ростуть за ці кошти. А от зараз просто в ступорі. Навіщо?
      • 2015-04-04 23:21
        Можливо я помиляюся, але хіба обов'язок віддавати гроші церкві десь прописано в Біблії? Чому тоді є бідні монастирі, де можна панехідку замовити абсолютно безкоштовно (служителі були в шоці від питання, скільки це коштує) і шикарні храми, де за неї необхідно віддати в обов'язковому порядку від 100 грн (навіть прайс вісить). Коментарі в дужках зі слів колеги, яка є глибоко віруючою людиною.
        • 2015-04-05 21:19
          На жаль, є такий факт
  • 2015-04-04 22:01
    В історії є безліч прикладів, коли в різні тяжки часи церкви будувалися, це нормальне явище. Просто раніше церква виконували дуже багато функцій, а не так як зараз. Відносно пафосу, то тут можна посперечатися, в 90-ті роки в моєму рідному місті почали будівництво церкви, яке тривало досить довго, а коли почалися внутрішні роботи, то лише 2 чоловіки займалися оздобленням та розмальовували стіни, працювали вони майже безкоштовно, але люди допомагали чим могли, я добре це знаю, бо цим майстром був батько моєї однокласниці.  
    Церква має виконувати та і часто виконує саму головну функцію, коли люди перебуваючи разом під куполами не тільки моляться, а й можуть в будь-який час протягнути руку допомоги. Відносно служителів церкви, то близько знайома з діяльністю одного, який не тільки служить в храмі, а допомагає школам, лікарні та і багатьом хто потребує допомоги, ну і що що він їздить на машині, а не ходить пішки, проте він в будь-який момент може із села відвезти кого завгодно чи то в лікарню чи кудись так.  
    Не дивлячись на достатки і зовнішній облік люди завджи мають залишатися людьми і ніколи не втрачати віру, мати надію і любити! А будівництво храмів багатьом допомагає вірити, що все буде добре)))
    • 2015-04-04 23:06
      Все одно, не згодна з Вами. Чому не допомогти тім, хто напевно вмирає без цих грошей? Чому не можна відкласти будівництво на більш мирний час?
      • 2015-04-04 23:14
        А тоді ніхто не буде потребувати грошей? Завжди є хтось, кому потрібна допомога фінансова, але набагато більше тих, кому потрібна душевна розрада, святі місця ніколи не були перешкодою в допомозі, а навпаки сприяли цьому, але це тільки моя думка як історика...
        • 2015-04-05 21:22
          Мені здається, зараз достатньо храмів, де можна "душевно розрядитися". А от людям їсти нічого. Тим паче, що можна молитися не в величезному храмі, а в звичайному вагончику. Знаю приклади з життя, коли і парафіяни були чуйніші, і батюшки теж в звичайному вагончику. Невже від будівлі залежить якість молитви або сповіді?
          • 2015-04-05 21:38
            Звичайно ні, я і зараз ходжу в капличку часто, а не в велику церкву, але там як назбирається людей, то і пошевелитись не можна, але є такі міста де будівництво ведеться не один рік і люди чекають на відкриття з великою надією і вірою.
  • 2015-04-04 23:48
    Я думаю, що всі по-різному дивляться на будівництво храмів в тяжкі часи. Для когось храми- це останній притулок, для когось остання надія, для когось можливість підзаробити милостинею, а для когось помолитися про померлого. Багато людей саме у важкі хвилини звертаються до Бога, йдуть до храму, слухають молитви і самі твердять їх слідом за батюшкою. Хтось поставив свечку- і вже легше на душі, помолився за здоров'я - і з'явилася надія. Кожному - своє. У мене немає однозначної думки.
    • 2015-04-05 22:11
      Ось і у мене борються дві протилежності(((
  • 2015-04-05 06:30
    Храм- це ниточка між землею і небом. Це зв'язок нашої душі з духовним світом. Я думаю, що це добре що будують храми. Лихоліть були всі століття, але настають часи мирні і спокійні і ці духовні острови світу і благоденства радують нас і наших дітей і радували наших предків.)))
    • 2015-04-05 22:11
      Погоджуюсь, але все треба в міру
  • 2015-04-05 20:28
    Був у нашому місті міський голова, який з 2000 по по 2004 побудував у нас Собор і 4 каплиці на 4 дорогах, які ведуть в місто. Коли минулого року військові дії наблизилися до нас, то наше місто практично не постраждало, а сусідньому тиждень йшли бої. Як говорить місцева провидиця, що вона бачить над наш містом захисним куполом, який його захищає. Я не буду стверджувати є купол чи ні, але думаю, що господь береже моє місто.
    • 2015-04-05 22:10
      Дай Бог! Миру Вам!
      • 2015-04-05 23:03
        Дякую, вам теж .

Наступний запис

2015-04-03 17:23

Цукрові олівці Доктор Откер

10
10

© 2010 - 2024. Всі права захищено.