2015-02-17 23:48
Сьогодні Віктор Шкляр - один із найупізнаваніших письменників України. Найбільшу популярність йму, звісно, приніс роман його життя - "Залишенець" або "Чорний ворон". За цю книгу Шкляр отримав найпрестижнішу українську премію в області літератури - премію ім. Тараса Шевченка. Проте відмовився від неї. Не на завжди, а лише до тих пір, поки президентом буде Віктор Янукович. І, хоча, вже рік пройшов з часу революції, та нова влада не поспішає вручати Шкляру нагороду.
Зате це зробив народ, вперше в історії вручивши письменнику Народну Шевченківську премію. Коштами меценатів і простого люду була зібрана сума, рівнозначна сумі премії і урочисто вручена Шкляру в Холодному Яру (саме там відбувалися події романа).
ЦІ гроші письменник вирішив витратити на екранізацію книги. Звісно, їх замало, але хоч якась частина. На жаль, поки що втілення "Чорного ворону" в кіно залишається лише мрією: не знайшовся режисер, що мав би бажання і уміння зробити її реальністю. Сам Шкляр говорить, що чекає молодого й амбіційного українського режисера, який запалиться ідеєю цього фільму.
Чекаємо і ми.
1

Коментарі 4

  • 2015-02-18 08:33
    Будемо чекати
  • 2015-02-18 10:22
    Вы написали много интересного, но при этом непонятно: сами то вы прочли эти книги или нет? Я например, (простите меня за отсутствие патриотизма в литературе) не люблю украинскую литературу. Она вся какая-то мрачная, однотипная. Школьная программа напрочь отбила желание читать "про тяжку долю (многовековую) українського народу".
    • 2015-02-18 12:08
      Ви дуже узагальнюєте, що значить вся? Хіба ви читали усі книги з української літератури? Згодна, шкільа програма підібрана на рідкість страждальницька, але однотипність лише у підбірці містрів освіти, а не в українській літературі. Зокрема ж Василя Шкляра (дууууже прошу вибачення за помилку і імені, яку допустила учора ввечері - трохи сонна була) називають батьком українського бестселеру. Я з цим навряд чи погоджуся, але його книги дійсно захоплюють. Можете спробувати почитати "Ключ" - це скоріш детективний трилер. Щоправда, жінкам творчість Шкляра може не дуже сподобатися: його стиль викладу скоріш близький чоловікам, особливо в "Елементалі".  
      До речі, навіть у шкільній програмі є один твір, який подобається майже усім - "Тигролови" Багряного. Якщо ви ще не читали його, то дуже раджу. 
      Не буду брехати, що українська література уся така прям пречудова. Але у ній, без сумніву, хороших і якісних зразків не менше, ніж у літературах інших країн світу. Це ж не лише "садки вишневі коло хати", якими нас з дитинства годували. О, ще одне! Усім далеким від цього людям я раджу починати знайомство з сучасною українською літературою з роману "Століття Якова" Володимира Лиса (треба буде написати на нього рецензію, точно). 
      Щодо мене, то так, звісно я читала Шкляра. Я ж не буду писати про те, чого не знаю:)
  • 2015-02-18 13:35
    :))) "Тигроловы" читала год назад (сын изучал по школьной программе). Извините, но по собственной воле я бы не читала это. Для общего развития роман важен, чтобы понимать о происходящем во время второй мировой. Но опять же - мрачновато. О всех остальных, вами упомянутых выше, произведениях я или знакома бегло, или не знакома.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.