2015-02-02 11:31
Якщо хочете побувати в казці, то Вам слід побувати в #КраснокутськомуДендропарку . Він відноситься до найкращих природних заповідників такого роду в Україні. Заснований він був на місці Петропавлівського чоловічого монастиря. Чоловічий монастир був побудований незабаром після заснування самого міста, козаками Корсунського полку у 1651 році. Проіснував монастир майже 100 років, після чого був закритий за наказом Катерини II, а землі перейшли у спадщину Каразіну Н. О.
Засновником #дендропарку вважається його син Іван Назарович, також до створення парку доклав руку і старший брат Василь Назарович (засновник Харківського університету). Вони завезли понад 600 видів рослин, більшість яких на той час на території України не зустрічалися. Серед них червоний та канадський клени, чорна і червона ялини, каштани, кизил, обліпиха, платан, ялівець віргінський, горобина лікерна, коркове дерево. Паростки рослин привозили з Японії, Китаю, Північної і Південної Америки, багатьох країн Європи. Розширювання парку продовжив його син Іван Іванович.
#Дендропарк дуже постраждав під час Другої Світової війни. Було знищено багато екзотичних порід дерев і парк заростав звичайним чагарником. До 1957 році кількість видів зменшилася майже до 180. На сьогоднішній день на території парку налічується приблизно 350 видів представників флори і 30 видів фауни.
Отже, навіщо туди їхати і що там можна побачити цікавого? В Краснокутському дендропарку знаходяться:
- Алеї та озера;
- Дерев’яні скульптури;
- «Острів кохання» - острівець, засаджений плакучими вербами (можете побачити у фотогалереї);
- Затишні альтанки, де можна перекусити і відпочити під час екскурсії.
- Печера Петропавлівського чоловічого монастиря у вигляді лабіринту. Щоб потрапити в підземні ходи монастиря, необхідно заздалегідь замовляти екскурсію.
- Джерело з чистою, як багато хто вважають, цілющою водою.
- Могили братів Каразіних (дивіться на фотографії);
- Працює центр інтродукції та акліматизації декоративних рослин;
- І звичайно флору і фауну.
1

Коментарі 2

  • 2015-02-05 13:08
    У меня сложилось такое впечатление после посещения: большой, но запущенный. Из достопримечательностей Харьковской области больше люблю Сковородиновку (неплохой парк на территории и интересный музей) и Шаровку (там замок и парк).
    • 2015-02-09 17:13
      Мы были в Краснокутском Дендропарке два года назад. Все чистенько было, мусора мы не наблюдали. Единственное, если углубиться, то местами были непроходимые джунгли, все заросшее кустарниками и высокой травой.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.