2015-01-15 20:02
Є у мене одна знайома. Дівчина хоче відвідати дві країни в Європі – Францію і Париж, впевнена, що Лондон – це столиця США, мріє про телефон «Апшоні» (так вона читає слово Iphone)… а коли деякий час назад зупинився енергоблок на Запорізькій атомній станції, то з гордістю сказала: «Я знаю почему это случилось – просто у них уголь закончился!». Вона більше 20 років прожила в Україні, причому на заході, але до цих пір може з помилками написати своє ім’я. Проте у неї ДВІ вищих освіти!
І от сьогодні, готуючи до вручення дипломи для своїх студентів, я думала про те, що в нашій країні є дуже багато таких «вищих освіт». Зараз в основному люди вчаться не для того, щоб щось знати, а лише для того, щоб мати «корочку». Стає страшно, що чим далі, тим більше з'являється таких горе-фахівців.
Але є і інша сторона медалі – дуже часто справді кваліфіковані молоді спеціалісти, залишивши стіни Альма-матер, не можуть знайти застосування своїм знанням, бо у них немає родичів чи знайомих, що могли б їх влаштувати на достойну роботу. В кращому випадку вони перекваліфіковуються, в гіршому… Та досить про погане!
Все у нас колись буде добре)
PS. А вам знадобилася ваша освіта?
3

Коментарі 23

  • 2015-01-15 20:27
    Какую хорошую тему вы зацепили!!!! А вы преподаёте?
    • 2015-01-15 20:30
      Немного приходится, но я больше бумажная крыса))
      • 2015-01-15 20:32
        Люблю бумажных крыс! ... сама почти такая. А что преподаёте, если не секрет.
        • 2015-01-15 20:43
          Экономические дисциплины. Но преподавательская деятельность - совсем не моё... жизнь заставила(
          • 2015-01-15 20:47
            Ну если бы вы сказали, что вас жизнь заставила пойти на стройку мешать вручную бетон, то я бы посочувствовала. А тут, есть куда развиваться и для себя, и для студентов (делать из бездарей - людей).
  • 2015-01-15 20:31
    У меня тоже два диплома :))) но имя без ошибок пишу :))) научилась всё же. А я до сих пор вздрагиваю, когда говорят "калидор". Я понимаю, что "лишь бы человек хороший был", ну уж как-то я болезненно отношусь к безграмотности. Это как неуважение к окружающим, что ли: человеку не стыдно писать с ошибками, но мне стыдно читать (речь не идёт об опечатках). И это даже как-то много говорит о человеке.
  • 2015-01-15 20:46
    Дипломы дипломам рознь) 
     
    Я же говорила уже, Вам прямая дорога в корректоры)
  • 2015-01-16 14:50
    Якщо чесно, мені багато дав технікум. Університет – взагалі нічого. З технікуму я вийшла з дипломом бухгалтера і коли я знайшла роботу, то змогла розібратись з усіма нюансами і працювати самостійно. А в університеті я отримала лише «корочку», а всі необхідні знання здобула вже в процесі роботи.
    • 2015-01-16 20:01
      От що правда, то правда, всі знання приходять, коли починаєш працювати... тим більше в бухгалтерській роботі, де зміни відбуваються майже щомісяця.
  • 2015-01-16 17:30
    В мене диплом енергоменеджера. Коли поступав в університет, то думав, що зможу знайти роботу по цій спеціальності, тому що це зараз актуально і потрібно займатись раціональним використанням енергоресурсів. Проте, коли закінчив університет, то виявилося, що знайти роботу по такій спеціальності в Україні майже нереально. Чому тоді взагалі створювати в університетах подібні напрямки, якщо роботи по них не має?
    • 2015-01-16 20:03
      Та є по них робота, але, як кажуть, син майора ніколи не стане генералом... бо у генерала є свій син.
  • 2015-01-16 19:02
    У мене диплом магістра автоматизації, і що? Вчилася 6 років, якби не трійка по філософії, то мала би диплом з відзнакою. А пішла працювати і виявилося, що для роботи мені потрібні знання, які викладалися один! семестр. А решта часу я для чого витратила? Практичних навичок набувала в процесі роботи, хоча могли б в програму інституту включити більше практики та самостійної роботи.
    • 2015-01-16 20:04
      Для загального розвитку! Як же я не люблю ці слова)
  • 2015-01-16 19:02
    Маю знайому, у якої 2 вищі освіти, обидві незакінчені. Вона на другому курсі пішла на роботу і їй вже було не до універу. Прекрасна людина, грамотна, бо працює в журналістиці, досвідчена та професійна. 
    Все ж таки не завжди освіченість і грамотність залежать від кількості чи наявності дипломів.
    • 2015-01-16 20:08
      Погоджусь на 100%. Для мене найбільшим доказом цього є свекор, який закінчив лише училище, а знає стільки, ніби 3 університети. Проте дуже часто відсутність освіти є перешкодою для працевлаштування. Недавно заходила на сайт служби зайнятості, проглядала вакансії - так там навіть для посади слюсаря ЖЕК вимагають диплом молодшого спеціаліста. Була в шоці.
  • 2015-01-16 20:04
    Яка реальна ціна нашим дипломам? Можливо, вона дорівнює сумі наших прибутків? 
    А от Ви, як працівник вищого учбового закладу, чи можете пояснити те, що людина, якій бракує елементарних знань, без зайвих проблем має можливість отримати дипломи? Проблема у самій системі освіти, чи у деяких її працівниках? А, може, це й зовсім не проблема для освітян?
    • 2015-01-16 20:15
      Не завжди прибутки залежать від наявності диплома... і в той же час без диплома часто неможливо влаштуватись на роботу, тому й отримують "корочки". 
       
      Я, як працівник освіти, якраз дуже розчарована у цій системі. Колись, ще як навчалася у школі, для мене вчителі та викладачі здавались богами, надлюдьми, які знають все. А коли потрапила у це середовище, то зрозуміла, що у багатьох звичайних робітників набагато більше гідності, ніж у більшості "проффесорів".
  • 2015-01-18 00:52
    Розчаровані? У такому випадку, можливо, варто дещо переглянути сприйняття ситуації, адже смуток і розчарування не можуть принести позитивних результатів. Та й чи можливо щось вдіяти проти системи, крім того, щоб виконувати свої обов'язки якнайкраще. До речі, моє ставлення до педагогів дещо схоже на те, яке було колись у Вас, але з часом воно не зазнало змін, адже вчасно відмовився від спокуси стати Вашим колегою.
    • 2015-01-18 12:33
      Я пробувала по іншому до цього відноситись, проте у мене нічого не виходить. Тому в червні я стану вільною людиною) Не знаю, як складеться життя надалі і чим займатимусь, але рішення вже прийнято - з роботою в освіті буде покінчено) Гіп-гіп-ура!
      • 2015-02-01 00:31
        Я трохи чула про взаємини у колективах вчителів шкіл та викладачів ВНЗ і, здається, розумію Ваше бажання піти звідти. Якщо у людини немає бажання бути таким же, як більшість людей в конкретному колективі, якщо його моральні цінності не збігаються з засадами певної групи людей або організації вцілому, якщо вона не в змозі змиритися з тим, що відбувається там, то вона ніколи не зможе стати там своєю. Краще піти, щоб нерви свої зберегти. Часто наші уявлення про щось абсолютно не збігаються з реальним станом справ. Рядова фігура не зможе змінити ситуацію. Лише пристосовницька натура може відчувати там себе "у своїй тарілці".
  • 2015-01-19 08:45
    Ой, диплом-диплом. Навіщо він мені? а чорт його зна... В коледжі, дійсно, трохи щось вчили. А в універі, на дистанційному факультеті, просто клацали тести 3 роки. Палітурку маю. Але маркетолог у Хмельницькому - посада дуже цікава. Дизанер поліграфії, старший куди пошлють, економіст, бухгалтер, фінансист, логіст, оператор 1С і промоутер. Все в одному :) Знання деякі маю, в тому числі і в економічній галузі. Але диплом - суто формальність. До речі, на жодній співбесіді диплом пред'явити не просили. Питали, чи він є, але пред'явити не просили. Можна було що хоч сказати. А хіба в місті Н. є вищі навчальні заклади?
    • 2015-01-19 19:19
      Навіть декілька) проте не самостійні, а просто відділення від Одеського верстатобудівного технікуму, Європейського університету, університету "Україна". Раніше, здається, ще щось було.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.