2015-01-14 16:46
Розповім про те, чому ж, все-таки, 25 грудня (7 січня) відзначаємо #Різдво Христове. Святкування це не прослідковується далі 4-го століття. Адже, раніше, були невідомі і день, і місяць народження Христа. Вважалося, що це відбулося в травні - 20, або в січні - 10, або ж, 25 березня. Але, в IV столітті #церква визначилася - 25 грудня. Є кілька версій, чому саме цей день. Розкрию дві з них, найбільш відомі.
На цей день припадає язичницьке свято «Народження Сонця Непереможного». Свято це, після прийняття християнства отримало новий зміст - народження Христа стали розуміти як «Народження Сонця Правди».
Також, за іншими даними, дата ця обчислювалася, виходячи з дня смерті Христа. Адже день і місяць його смерті відомі точно (з Євангелій). У церкві ж, здавна поширене було переконання, що Христос був на землі повне число років (число досконале). Значить, зачатий він у той же день, в який постраждав. Це єврейська Пасха, яка припадає в той рік на 25 березня. Від цього дня відраховують 9 місяців і отримують 25 грудня. Ось так, і визначилася ця відома дата.
До речі, літочислення таке, від Різдва Христового («наша ера») з'явилося всього біля 1,6 тис. років тому. Тоді, коли за дорученням папи римського, чернець Діонісій Малий розробляв таблиці для розрахунку дня Великодня. У той час, в Європі, роки рахувалися від початку правління імператора римського. Замість дати воцаріння Діоклетіана (284 рік н. е.), відомого гонителя християн, вчений прийняв за точку відліку рік народження Ісуса Христа. У VIII столітті таке датування поширилося завдяки англосаксонському літописцю, який спирається на нього у своєму трактаті. Від нього ж пішов звичай датувати події, які були до Різдва Христового, ведучи рахунок у зворотній бік. В подальшому, всі європейські країни почали міряти час таким чином.
6

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.