2015-03-07 16:20

Робота в Польщі – не все так легко

Я раніше писав у блозі, що підписаний на портал porteuropa.eu/ua, де можна записатися на безкоштовну розсилку уроків по польській мові. Також приходять листи на електронну пошту на різні актуальні теми, такі як «П'ятирічні візи для українців і білорусів», «Пішохідні пункти пропуску» та «Праця в Польщі – не все так легко, як може здаватись». Так ось, цього тижня отримав листа на свою скриньку зі ссилкою на останню статтю, бо сама тема для мене дуже актуальна – сам думаю поїхати влітку до Польщі на роботу. Виявляється, що не все так легко з працевлаштуванням у цій країні, навіть для поляків. Ситуація дуже схожа до нашої. Люди отримують диплом про вищу освіту, а роботи знайти не можуть по спеціальності. Це особливо стосується спеціальностей, які, до речі, дуже популярні і у нашій країні. Це міжнародні відносини, економісти, юристи. Багато з них змушені виїжджати на заробітки на захід. Що правда їм набагато легше, тому що непотрібно віз і мають можливість влаштуватись офіційно, що дає багато переваг. В статті йдеться, що багато польських лікарів виїхало за кордон, за кращою зарплатою, не зважаючи не те, що у себе вдома вони мали можливість отримувати навіть кільканадцять тисяч злотих на місяць. І саме зараз там бракує медичного персоналу і, якщо вірити статті, то наші медики мають можливість працевлаштуватись. Звичайно, необхідно мати знання мови.
Також наводиться приклад скільки в місяць може отримувати журналіст в залежності від регіону, де він працює. Виявилося, що у Польщі діє та сама радянська модель, як у нас – зарплати найвищі у столиці, а по регіонах і провінціях набагато менші. Польський журналіст у Кракові отримує 400 євро, а у Варшаві 1000 євро. Але, як у нас, життя у Варшаві значно дорожче.
Одного разу зайшов на польський сайт з пошуку роботи і виявив дуже цікаву річ. Там взагалі не вказують зарплати. У статті як раз пояснюється це тим, що коли ви йдете на співбесіду, то обов’язково HR менеджер запитає, яку зарплату ви хочете отримати. І якщо ви приблизно не вгадаєте, вкажете вищу або нижчу зарплату, то менеджер вирішить, що ви себе переоцінюєте або недооцінюєте. Крім того вражає відвертий цинізм з боку деяких компаній. Вони подають оголошення про набір кандидатів на посаду і роблять лише для того, щоб популяризувати свою компанію. Людей звичайно запрошують на співбесіду, але в кінці-кінців нікого не беруть.
На багато краща ситуація з сезонними заробітками в сільському господарстві, де в основному наші українці працюють. Але є теж свої нюанси, тому що бувають різні випадки. Зараз багато розвелося агенцій, які пропонують свої послуги. Серед них можуть бути аферисти.
P. S. Автор статті «Праця в Польщі – не все так легко, як може здаватись» (porteuropa.eu/ua/poland/pracia-i-nawczannia/2234-pracia-w-polszczi) просить вподобати сторінки у Facebook, бо це може бути важливим аргументом для польського і нашого МЗС, щоб зробити більше пунктів пішохідного пропуску і щоб ми мали можливість відкривати шенген візи до Польщі строком на 5 років. Так що прошу всіх, хто може вподобати наступні сторінки www.facebook.com/TurystycznaGranica, www.facebook.com/WizyPiecioletnie. Дякую!
2

Коментарі 0

Наступний запис

2015-03-06 16:19

Бідність в багатому світі

9
2

© 2010 - 2024. Всі права захищено.