2015-01-16 12:41
Жодна екскурсія до столиці Фінляндії не обходиться без прогулянки Сенатською площею, яка є візитівкою столиці. На площі велично підноситься над всіма будівлями #СоборСвятогоМиколая (Кафедральний Собор). Це головна церква Хельсінкської єпархії Євангельсько-лютеранській церкві Фінляндії, збудованої на початку ХІХ століття. Начиння церкви дуже відрізняється від звичного для нас православного «інтер’єра». Відсутність натовпу, пихатості, роздутості і специфічного запаху церковної атрибутики. Простота оточення, спокій, зручні лави, органна музика все налаштовує на молитву і роздуми самопізнання.
На площі перед Кафедральним Собором у 1894 році встановлено пам’ятник Олександру ІІ на честь дарованої імператором автономії фінам. Величиною пам’ятник досягає майже 11 метрів. Виконаний з бронзи та червоного граніту. Навкруги фігури імператора розташована скульптурна група, яка втілює: Мир, Закон, Працю,Світло. Взагалі ця шикарна скульптура відрізняється від бідненького пам’ятника Олександра ІІ у Києві. Мабуть для фінів імператор зробив набагато більше, ніж для українців, раз його так шанували і продовжують шанувати.
7

Коментарі 1

  • 2015-01-16 17:26
    Надзвичайно цікаво і красиво! Мене завжди приваблювала Фінляндія, асоціювалася з Новим Роком і Лапландією))) І собор дуже гарний, прямо відчувається атмосфера чогось таємничого, можливо, така стриманість і відсутність пихатості набагао більше наближає до Бога, аніж те, до чого ми звикли.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.