Цікаві факти

Група, учасників: 27
2015-08-16 22:33

Папороть

Цікаво мені було дізнатися, що #Папороть використовують в народній медицині.
Папороть (#Папоротник) – одне із найдавніших рослин на землі, що збереглися до нашого часу.
Всім відоме таке повір'я, що той, хто знайде в ніч на Купалу квітку папороті, зуміє знайти всі скарби і розкрити всі серця, але нажаль - це лише легенда. З точки зору науки це абсолютно неможливо, оскільки папороть не має подібної функції в принципі. Але в житті всяке трапляється....
З давніх пір в медичних цілях використовується папороть. В цілющих цілях папороть використовують для виготовлення настоянок і відварів. Хороші ліки від шлункових паразитів. Відвари кореневища і трави приймають при хворобах кишечника, при ломоті суглобів, проносі, жовтяниці, головного та грудного болю, шумах в голові та вухах, як сечогінний, послаблюючий, болезаспокійливий та глистогінний засіб. Також і зовнішньо відвар з кореневищ папороті використовують при ранах, екземі, наривах. Настій можна використовувати при ревматизмі у вигляді ванн.
На жаль, протипоказань до застосування папороті, як ліків досить:
- настоянка папороті протипоказана вагітним, оскільки може викликати небажаний викидень.
- передозування може призводити до нудоти, запаморочення, блювоти, судоми, головного болю, зниження артеріального тиску та навіть до смертельного результату.
179

Коментарі 5

  • 2015-08-17 17:15
    Я в детстве часто отдыхала в лагерях, которые располагались в лесах. Хоть и маленькая была, но по сей день помню красоту в лесу, когда вся земля среди деревьев растёт папоротник. А ещё в лагере мы хотели пошутить над мальчишками: подложить им род простыни листья папоротника. Говорили, что если род спящего положить папоротник, то он уписяется. Эх, поймала нас вожатая и мы не реализовали свой умысел. Так и не знаю я правда или нет те разговоры о свойствах папоротника.
    • 2015-08-17 17:16
      Извиняюсь за ошибки "умного" телефона(
    • 2015-08-17 21:42
      Так, как папоротник растет во влажных местах и через листья втягивает влагу, то вероятность такая возможна, что с человека тоже потянет влагу. Ну, это только вероятность. Надо было вам проверить, тога б мы знали наверняка, действует папоротник или нет.
      • 2015-08-17 21:58
        Та и сейчас не поздно на ком-то поэкспериментировать ))) не хотите?
  • 2015-08-21 12:15
    Не чула про таке використання папороті:) Хоча, рослина дуже цікава і таємнича, і з ботанічного боку також. Пригадала зараз, що коли в університеті нам викладач розповідала про папороті (в ботаніці існує окремий відділ Папоротеподібні), то всіх одразу цікавило питання наявності в них квітки. І якось викладач дала завдання студенту-ледарю знайти його квітку:) Довгенько ж він її шукав:) 
    А в цілому, рослина потребує ретельного вивчення. Багато видів є рідкісними і занесеними до Червоної книги України. Багато видів знаходяться на межі зникнення. І, дійсно, колись кореневище Папороті чоловічої (Щитник) використовувалось у медицині в якості протигельмінтного засобу. Після такої терапії паразити гинули, але й організм людини також був уражений токсічною дією цього засоба. Тому, поступово, офіційна медицина відмовилася від таких ліків.

Наступний запис

2015-08-16 19:47

Шипшина

113
6

© 2010 - 2024. Всі права захищено.