Відпочинок

Група, учасників: 29
2015-07-19 02:18

Дитяча залізниця. Запоріжжя. Варто побувати!

Нещодавно вкотре вже навідалися на #ДитячуЗалізницю , фанатом якої є мій синулік. ) Зазвичай влітку не дуже люблю приходити туди, бо в вагонах - жарко, в зоопарку неприємний запах, а заради акваріума та тераріума та зимового саду - сумнівне задоволення для такого живчика, як мій. А в цьому році тераріум взагалі закрили...
Але, як завше, неждано-негадано, мене туди понесло, та ще й не із дому, а після того, як я владнала деякі справи в трохи іншому куточку міста. )))
Скажу, що була приємно здивована! В поїзді народу було обмаль, вікна в вагонах відкриті, то ж спека не відчувалась ані крапельки! Ми полюбляємо останній #вагон , бо тоді на поворотах синові видно паровоз та перші вагончики, він аж взвивається від захвату, коли їх бачить. Так в тому останньому вагоні із пасажирів були лише ми з сином та всі оті дітлахи, що влітку приходять на заняття туди в ролі #провідників , ревізорів та начальників вагонів. )))
На шляху влітку ми маємо 3 зупинки по 1 хвилині. На кожній із них ми обов'язково виходимо - подихати свіжим повітрям, пороззиратися довкола, розім'ятися та іноді - фонтутися. Аааа, згадала - син ще й в лова або в схованки може мене підбити пограти. )
Наша ДЗЖ - #найбільшаВУкраїні , а на території колишнього СРСР - друга по довжині, аж 9,4 км! Рух поїзда - десь 30 хвилин. Багато чого прийшло в занепад. #Зупинки лише на 3-х станціях із 8-ми. Станції занедбані. Але все одно щось в тому є. Ми дуже видивляємося велетенські фігури звіряток, що розставлені понад залізною дорогою: півник, їжачок та нібито пацючок. На цей раз вони були навіть пофарбовані, чого не було вже років з 5 - мінімум. Раніше їх було більше... Ех. А найбільше задоволення син отримує, коли ми в'їжджаємо в тунель. Таких пригод ми маємо аж дві за один "оберт" - на виїзді та при поверненні на головну станцію, бо дорога закільцьована. Син вищить, голосно коментує "Оооо, туннель! Ооооо, темно!" та посміхає всіх довкола! )))
Побалдівши на паровозику, ми пішли у #ВиставковуЗалу , яка прийшла на зміну тераріумові. І то є добре, бо виставкова зала представляє собою кілька вражаючих макетів залізниць з повною інфраструктурою та реальним оточенням у вигляді дач, садочків, автошляхів, будмайданчиків, річок та такого іншого.
Всього там 5 #ВеличезнихМакетів , із них в дії ми бачили 3. На цей раз - лишень два, але нам і того вистачило.
Не маю змоги передати всього того захвату, що викликає у мене та у сина ця зала. Там можна жити днями, і все одно не розгледіти усіх отих малесеньких історій, якими наповнений кожен із макетів! Крихітні автівочки, люди, будиночки, деревця... Річки, на яких пливуть човники та пароходики... Пляжі, на яких під парасолями в шезлонгах розкинулися відпочиваючі... Будівельні крани із застиглими в повітрі частинками залізничних шляхів, що добудовуються... Будівельники в касках із красномовними жестами: "Майна!".... Велосипедисти, пішоходи, світлофори, дорожні знаки... Всього не перелічити. Те, як зроблені ці мініатюрки, вражає: це ж хтось продумав всі деталі, вклав душу в створення історії кожного клаптика макету, вдихнувши в нього призупинене навіки життя! ) Фантастика!!!
Кожен макет - це окремий шедевр.
В одному - поїзд їздить по кривій траєкторії , в'їжджає в #тунель , продовбаний в скелі, і виїжджає з протилежного боку. Син балдіє, я теж не байдужа до цього видовища. Там же ж розташований макет Чортового колеса, який колись приходив у рух при натисканні спеціального важелю! На жаль, зараз ця штука не діє.
В іншому поїзд рухається по периметру "постаменту", на якому розташований макет, та теж в'їжджає в тунель, але той тунель не такий таємничий - виглядає як залишки скелі, що приручена людиною та якій надано обрисів звичних бетонних тунелів.
В третьому - їздять відразу два незалежних один від одного #потяги . Дуже гарно виглядає химерне сплетіння залізничних шляхів: один іде по низу, а над ним на шпалях прокладений другий. І періодично потяги зустрічаються один з одним в "паралельних реальностях", без аварій! ) Там взагалі очі розбігаються, коли намагаєшся відслідкувати їхній рух!
Моя мрія, на жаль, не працює. Четвертий макет - то фьюче-залізниця. В ній відтворені всі знамениті будівлі віту - у вигляді парусу, найвищого хмарочосу, та й ще кількох таких же мегаполісних шедеврів будівельної думки. Навіть рельси цієї залізниці не такі, як ми звикли. В суцільному вузькому металевому полотні йде така собі канавка, в яку повинен вставлятись поїзд та рухатись. Чудо чудесне! Я все ще сподіваюсь, що таки побачу в русі той диво-поїзд, який, як мені кажуть, в ремонті. Може, відремонтують?....
Ще одна залізниця тягнеться на красивому ландшафті, виробленому так само філігранно.
Ну і кілька макетів без рухомих поїздів. #МакетДніпрогесу - величний, світлий, сучасний. Макет #ЗапорозькоїСічі - все, як на самій Хортиці! Макет міста, же з намальованих вагонів виринають об'ємні вагони. Вони статичні, але так гарно виглядає перехід 2Д в 3Д! ) Айсова знахідка, ціную такі! )
Хух. Я вже заморилася описувати, а ще не все описала. ))) Треба бачити самим - ось мій вердикт!!!!
#Дітлахи все те роблять-виробляють, віддають цьому творенню час та #натхнення. Можна лише здогадуватись, яка кропітлива праця та який політ фантазії стоїть за всіма цими чудовими макетами! Я шаленію від захвату! Це крутіше тераріуму, правда (того, що був, звичайно, бо ж є такі круті тераріуми..)
Ще на #ДЗД є #ЗимовийСад. Такий собі, звичайний. Але в літню спеку там прохолодно, а ще там є #фонтанчик з водоймочкою, де плавають #рибки. І #черепахи живуть в садочку. Мило. )
#Акваріум зараз дивує всіх крокодилом, що живе там під променями обігрівача УФО. Відкриває пащу так хижо, ух! Повільний такий - можна 10 хвилин чекати. щоб поворухнувся! ) Ну й рибки там є різні. Подивитися - можна і потрібно, але назви їх не запам'ятовуются, на жаль.
#Зоопарк - то окрема розповідь, скажу, що для діток він є гарним посібником для пізнання навколишнього світу. Страуси, павліни, віслючок, свинки, кози, гуси-вутки-індики, кролики-зайчики, вовки-лисички , ведмеді-голуби-фазани: то все цікаво діткам. Так, за 3 роки резиденства там син вже знає, до кого ми підемо, де кого шукати, кого чим пригощати, і знає назви всіх тих звіряток і пташаток!
Загалом - доооообре відпочили! Кайфово! )
8

Коментарі 19

  • 2015-07-19 12:43
    Хотілося б щоб такі місця дитячого відпочинку більше фінансувалися. Причому вже є готова залізниця, а станції занедбані. Жаль, що не знайдуться меценати, які б зробили цю залізницю більш сучасною, або держава не профінансує відбудову , як це роблять в Європі. Тоді б і людей було більше, і уявіть, скільки б діток отримали позитиву та нових вражень, а так не всі туди йдуть.
    • 2015-07-19 13:56
      Ну, у нас в місті є більш занедбані об'єкти, ніж цей. )
  • 2015-07-20 10:42
    В мене є одна згадка з дитинства: я їду на якійсь великій дитячій залізниці. такої в моєму місті ніколи не було... А в Запоріжжі у нас живуть родичі, і тоді ми до них часто каталися. Може, це спогад звідти? Давно у вас ця залізния?
    • 2015-07-21 23:20
      Роман, залізниця давно-предавно! З 1972 року - первісна та коротенька, а в 1973 - 9,4 км. А в 90-х її облагороджували по повній! ) Може, у нас ви й бували, бо двіжуха була навколо неї завше знатна! )))
  • 2015-07-20 12:41
    Я как-то не совсем понимаю как выглядит эта детская железная дорога и вагон, который вы описали. Никогда не видела. А фото макетов - суперовые... там действительно можно целый день гулять. Трогать не дают?
    • 2015-07-21 23:27
      Танюш, обов'язково сфотаю тобі і вагони і залізничні рельси! ) А так, на пальцях , можу сказати - все, як насправді! Тобто не Луна парк з дитяцими аттракціонами, а повноцінні вагони, поменше електричок по довжині та ширині, а так - все реальне, справдашнє і таки круте! ) Трогати не можна, звичайно. Але ж мало хто може втриматись від спокуси, та й ви сама знаєте, що люди в нас вважають - ну помацаю я один раз - то що з того станеться? І так - кожен.... Тому й ламаються часто ті паровозики та й іноді конструкції страждають від невихованих глядачів! Ррррррррррррр на них!!!!  
       
      Ну а гуляти і роздивлятися дійсно можна хоч цілий день. Можна навіть змагання робити -хто більше різних елементів роздивиться! )) Підросте - будемо так грати з ним!!!!
  • 2015-07-20 15:40
    Тань, це щось класне має бути! Навіть не знала про існування такої дитячої залізниці. Спочатку взагалі подумала про невеличкий поїзд, який можна зустріти у будь-якому парку розваг.
    • 2015-07-21 23:28
      Ксень, я Тані Безсоновій відповіла - читни, все справжнє, не іграшкове і не дитяче! ))
      • 2015-07-21 23:32
        Я вже перечитала - це круто! І туди треба буде колись навідатися) Ех, мрії-мрії....
        • 2015-07-22 00:17
          Ними й живемо, а що робити! Нехай збуваються! ) Доречі, у мене в ВК є запис - Раневська сказала, та, що Фаїна: все обязательно сбудется. стоит только расхотеть! )
          • 2015-07-22 00:29
            Ага, читала якось таке :) Дав би Бог...розхотіти :)
            • 2015-07-24 16:19
              Ото ж бо й воно - сама собою не володієш, як можна розхотіти самій ,коли й захотілось поза своєї волі??? ))))))))))
              • 2015-07-24 16:59
                :)
  • 2015-07-21 18:51
    Зацікавили) А де ж фото самої залізниці?
    • 2015-07-21 23:30
      Блііін! Ну ви засоромили вже мене. Чессно скажу - якби ті вагони та рельси виглядали суттєво та принципово інакше, ніж звичайні -то нафотала б купу ракурсів. А так - ...... Ну все, вмовили - частина 2 має послідувати, нафотаю та викладу!! )))
      • 2015-07-22 06:57
        Надо было сфоткать в сравнении с кем-то, чтобы увидеть размеры.
        • 2015-07-24 16:19
          Зроблю )
  • 2015-07-29 14:12
    Спасибо за интересное и подробное описание детской железной дороги. Была много наслышана о ней, но никак не попадем туда с ребенком в силу обстоятельств. А после Вашей статьи желания только прибавилось! Мой малыш сума сходит от поездов, очень нравится кататься на детском паровозе в Дубовой роще. Думаю, что от железной дороги будет вообще в восторге.
    • 2015-07-29 17:33
      Будь ласка. Приємних Вам з сином вражень! ) Головне - не сподівайтесь унюхати влітку в зоопарку рози... Бо там тхне звірятами.... А так - все добре! )

Наступний запис

2015-07-16 08:40

Верден - звичайне містечко Німеччини

9
2

© 2010 - 2024. Всі права захищено.