2015-03-26 13:54

Занадто дороге опалення.

В Україні закінчується опалювальний сезон 2014-2015 року. Ми його пережили, незважаючи на збільшені тарифи на тепло. У наступному опалювальному сезоні тарифи на опалення стануть ще вище і це ставить питання про те, як виживати в майбутньому українським сім'ям з такими дорогими комунальними послугами.
Відповідь очевидна - потрібно економити. Наприклад, поставити квартирний лічильник тепла. Дуже корисна штука, що дозволяє контролювати витрати на тепло, аж до нуля, тобто можна взагалі перекрити подачу теплоносія і нічого не платити якщо є така необхідність. Але така можливість є тільки у власників квартир нової споруди з горизонтальною системою стояків. Жителям "сталінок" та "хрущівок" (а це - 80%! житла в Україні) цей шлях недоступний, оскільки система стояків вертикальна. Для них єдиною можливістю залишається установка колективного лічильника тепла на весь під'їзд або весь багатоквартирний будинок. Як правило це допомагає знизити витрати на 30%. Добре, але мало. Рахунки все одно будуть для багатьох не підйомними. Держава не дає можливість громадянину відключитися від подачі тепла або хоча б тимчасово відмовитися від послуги, щоб не накопичувати борги. Громадян позбавляють права вибору і по суті віднімають можливість контролювати свої витрати на опалення відповідно до обсягу споживання. Українцям доведеться поборотися за це право.
10

Коментарі 13

  • 2015-03-26 16:56
    Еххх, хто-зна як далі витягати те все.... В нас хоч і лічильник стоїть, зате котел настілький старий, що газу бере багато, а гріти - не гріє так як потрібно. Про покупку нового котла і заміну всієї системи останнім часом навіть немає сенсу говорити... :(
    • 2015-03-26 17:19
      На скільки я зрозумів у вас приватний будинок з газовим лічильником. Тоді у Вас на відміну від власників квартир є всі шанси бути в теплі і одночасно економити. Звичайно доведеться витратиться на утеплення вікон, стін і покрівлі. Напевно і котел краще замінити на сучасний. Зате споживання газу зменшиться істотно. Воно того варте. Ви вкладайте гроші в себе і свою власність. А ось власникам квартир не вигідно утеплятися - все одно однаково платити ...
      • 2015-03-27 10:39
        Так, Ви правильно зрозуміли :) Тільки в нашій ситуації є одна заковирочка, яка зв'язує нам руки :( А от іншим власникам будинків варто використати ваші поради, так як вони є дійсно ефективним способом зекономити і в той же час не замерзнути.
        • 2015-03-28 11:53
          Я вас зрозумів. Судячи з усього, комунальні витрати лягають на Вас, а вкладати гроші в капітальне утеплення і модернізацію не зовсім своєї, або зовсім не своєї власності - не має сенсу. Згоден. Але це так - мої власні здогадки ...
          • 2015-03-28 15:25
            Не згодна. Як можна відключити опалення у багатоквартирному будинку? Це фізично неможливо. Мені так здається :-)  
            А ось з мобільним зв'язком напроти. Викинув сімку і все) Був на МТСі, став на Лайфі або Київстарі))) Добре, що зараз не нав'язують ще купувати сімку з паспортом.
          • 2015-03-30 11:33
            Так-так, Ви повністю праві. У нашій ситуації залишається лише економити і дуууже економити, але корисного ефекту від цього практично немає.
  • 2015-03-26 17:11
    Так, я згідно, що необхідно все рахувати і звичайно потрібно ставити лічильники на кожен будинок, а ще краще на кожну квартиру. Так як втрати дуже великі при подачі тепла в наші "хрущовки". Тільки де брати гроші в наш кризовий рік?
    • 2015-03-27 17:49
      Виходить, що залишається тільки одне - збирати борги ((( Це не дуже приємно, але що поробиш. Завжди після чорної смуги настає біла. Тільки б вистачило сил, терпіння і можливості її дочекатися? Всім нам миру, добра і гармонії.
      • 2015-03-28 11:58
        Чекати поступок від влади не варто. Потрібно боротися за свої права. А саме за право відключення від послуги. Уявіть, ви хочете відмовитися про послуг мобільного зв'язку, більше не хочете бути абонентом, а вам все одно нав'язують послугу і вішають на вас борги. З опаленням - принципово те ж саме.
        • 2015-03-28 15:26
          Трохи не туди додала комент) Зачитайте вище)))
  • 2015-03-27 21:29
    Наш багатоповерховий будинок (більше двохсот квартир) відокремився від Жека,; мешканці створили своє правління, на будинок поставили теплолічильник Є людина яка за нього відповідає: прикручує, коли на вулиці тепло, відкриває, коли сильний мороз. І ще хочу сказати поки не буде миру і стабільності в країні, поки не замовкнуть гармати і не заскриплять пір'ям дипломати, підписуючи мирний договір, нас простих українців нічого доброго не чекає
    • 2015-03-28 12:07
      Вітаю! Ви здолали "комунального монстра" в окремо взятому багатоквартирному будинку! Багато що залежить від мешканців будинку та їхнього бажання змінити своє життя на краще. А на рахунок гармат - повністю з вами згоден. Пора припинити розривати країну на шматки для задоволення чиїх завгодно, але не українських геополітичних інтересів.
    • 2015-03-30 11:38
      І я повністю поділяю вашу думку, найперше нам потрібен мир! А далі мешканцям багатоквартирних будинків треба брати приклад із вас і робити своє життя кращим...хоча б у цьому плані.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.