2015-01-11 20:08

А мій дзвінкоголосий домашній улюбленець - хвилястий папужка :)

Восковиця у нього блакитна, як у папуг самців. Це одна з головних ознак, за якими розрізняють стать у хвилястих папужок. У самок хвилястих папуг восковиця має коричневатий або бежевий відтінок. А у дитинчат пташенят взагалі перший місяць восковиця рожева. Тому так важко визначити стать папуги, коли береш додому маленьке пташеня.
Їсть зернятка, овочі та фрукти, а найбільше ласує споришем. Також полюбляє гризти гілки плодових дерев.
Прокидається папужка разом із сонечком. Якщо взимку це ще не так відчутно, то от влітку на всю оселю лунає радісний щебет о четвертій ранку. Тому доводиться накривати клітку ковдрою. Або навіть двома ковдрами, якщо світло через одну проникає)
Зате це соціальна тварина. Живе в ритмі з хазяїном, любить душевні розмови та співи під гітару :)
Якщо в кімнаті говорить двоє людей, то неодмінно додасть свої "5 копійок". Вже настільки звикаєш, що дзвінке щебетання стає обов'язковою фоновою подією, без якої думаєш, що щось іде не так)
124

Коментарі 24

  • 2015-01-11 23:01
    У нас теж був такий! Забарвлення таке ж! Один в один. Хвилястий папужка Аркаша. Прожив він тринадцять років. Довгожитель. Потім на дзьобі стали з'являтися нарости, він не зміг їсти і помер. Думаю, від старості просто. Не буду про погане. Взагалі вони такі товариські і вумні. Наш любив цілуватися;-) А ще полуницю! Вашому скільки років? Здається по кольору він ще зовсім малий.
    • 2015-01-12 19:36
      Тринадцять років для папуги це добре, при хорошому догляді вони якраз так і живуть 10-15 років) 
      Моєму вже 2,5 :) 
      І справді, вони дуже соціальні і товариські тваринки!
      • 2015-01-12 21:05
        Так! Він був правда довгожитель. Найцікавіше, що після п'яти років його безтурботного життя, ми вирішили підсадити йому самочку. Так вона потім його так била і клювала, що ми вже були не раді цьому. Так він змінив три самки за все своє життя. Одну з'їла кішка. Одну ми передарували знайомим, бо вони зовсім не зійшлися характерами. Вона його до крові забивала. А ось третя якраз його пережила. Ось так от.
        • 2015-01-12 23:19
          Моєму минулому папужці ми теж купували дівчинку, думали розводити. Так от самка займала постійно перше місце біля годівнички, проганяючи самця, найвище місце для сну і могла навіть клюнути) 
          Але вони "цілувалися" дзьобиками, цвірінькаючи, дуже мило :)
  • 2015-01-11 23:14
    Вони чудові! У мене був хвилястий папуга. Вони невибагливі і насправді не дають сумувати. Я приділяв йому багато часу і уваги. Хочу сказати що дуже корисно годувати їх пророслим зерном, його можна купити в магазині або просто приготувати самому. Це дуже просто. Потрібно придбати спеціальне зерно для пророщування і покласти його в тарілку. Після цього наливаємо води, бажано теплої, і не забуваємо міняти цю воду три, чотири рази на день. Довести зерна до набухання можна за кілька днів. Зерна дадуть паростки, після цього потрібно все промити під водою і обов'язково просушити. Після таких процедур пророщування, наш корм готовий. Наші хвилясті друзі його просто обожнюють!
    • 2015-01-12 19:39
      Я пробувала вирощувати зернятка у горщику з землею, як квіти)  
      Але вийшло і папужки це дійсно дуже люблять)
  • 2015-01-12 11:18
    До народження синочка і в нас було два таких папужки. Продали нам їх, як хлопчика (восковиця була блакитного кольору) і дівчинку ( восковиця коричнева), а виявилося, що це дві дівчинки. Блакитний колір через місяць зітерся і став коричневим. Ох і горласті були. Просипалися з сонечком і починали разом кричати.
    • 2015-01-12 19:44
      Ого, стерся блакитний колір? Це цікаво) 
      Можливо вони були ще маленькими, коли вам їх подарували? Бо, коли папуги ще пташенята, то восковиця має такий рожеватий відтінок, який часом дуже незрозуміло починає перетворюватись у блакитний чи коричневий, прямо сіро-буро-малиновий, і визначити стать буває дуже важко :)
      • 2015-01-13 11:47
        Тій папужці було вже чотири місяці, коли ми його купили. Ми хотіли папугу – хлопчика, щоб потім навчити говорити. Нам його продали, як хлопчика, а коли колір змінився восковиці і стало відомо, що це дівчинка, то вияснилося, що інколи папужкам дівчинкам підкраюють восковицю і продають як хлопчіків. На хлопчиків попит набагато вищий, так як їх легше навчити говорити.
  • 2015-01-12 19:46
    У мене теж є папужка, їй вже 15 років, вона пережила двох самців. Ніхто не вірить, що папужка може прожити стільки років, але ось така справа. Правда в неї вже лапки скручені від артриту і оперення страшненьке, але виглядає вона цілком здоровим птахом и і полюбляє гукати кота за іменем)
    • 2015-01-12 23:21
      О, так ви навчили її говорити? Кажуть, ніби самок папуг говорити навіть важче навчити ніж самців. 
      Я свого навіть його власне ім'я вимовити не можу навчити)
  • 2015-01-13 21:35
    Звичайно, навчила. Він у нас багато говорив. Наприклад: "Аркаша, хороший", "Пташки сидять у клітці, Аркаша сидить на гілочці", "Хочу їсти", "Чик, чик", "Аркаша, молодець". А ось його панянки так не сказали ні слова. Так що правду кажуть, що хлопчики говорять, а дівчинки ні. До речі, у Вас самець ;-) Перенісся блакитне. Повинен говорити!
    • 2015-01-14 10:37
      Так у Вашого великий словниковий запас :) 
      Скільки не пробувала свого щось навчити, то він або голосно вицвірінькує щось, або щебече щось дуже невиразно)
  • 2015-01-14 21:13
    Скільки йому років? Якщо до двох, тоді ще не все втрачено. Можна навчити говорити людською мовою. Головна умова, не повинно бути поруч друзів і подруг. Інакше вони між собою будуть спілкуватися, а на Вас уваги не звертатимуть. Кожен день повторюйте одне і те ж слово при вигляді папуги. Доки не повторить, нове слово не розпочинайте. Спробуйте! Все обов'язково вийде.
    • 2015-01-14 21:23
      Йому 2,5, але буду пробувати, можливо ще навчиться :)
  • 2015-01-14 21:30
    А чим Ви його годуєте? У нього обов'язково повинна бути свіжа вода, пісочок (для травлення), просо. Можна фрукти давати, сахарок, овочі. Наш дуже любив полуницю. Ще зелень з дерев. Ми давали звичайну вербу. Якщо немає листочків, можна давати просто гілочки, він знайде, що в них поїсти.
    • 2015-01-15 00:15
      От про цукор я не чула і раніше ніколи не давала, а щодо верби та полуниці, то треба обов'язково спробувати, можливо і моєму сподобається) 
      Він дуже овочі любить, пророщене просо, спориш. 
      Сиром надзвичайно ласує, але тут спірне питання, чи можна давати його папугам, тому я краще їм не годую.
      • 2015-01-15 20:55
        Доброго вечора Вам! Папугам можна їсти все, що вони самі захочуть. Адже в природі вони самі обирають те, що їм хочеться. Ніхто не відбирає і не забороняє. Думаю, сир можна. А наш папужка дуже любив звичайний борщ, макарони. Не гребував свіжим яблуком і помідорами. Гурман ще той був!
        • 2015-01-15 22:23
          Справжній український папужка - ще й борщ їв :) 
          Він у Вас часом не жовто-блакитного кольору? :)
          • 2015-01-16 22:20
            Такий точно, як і у Вас. Зелено-жовтий. Ну майже жовто-блакитний. Так, борщ тріскав в обидві щоки. Найцікавіше, що не гидував салом і курятиною. Здавалося б їв собі подібних. Ось такий от казус. А Ваша пташка сама живе або у неї є подружка. Якщо так, чи були вже птенчики. Просто у нашого так і не було потомства.
            • 2015-01-16 22:54
              Цей папужка живе один, але має дзеркальце, якому постійно приділяє увагу :) 
              А раніше тримали двох папуг - самця і самку. Так от вони навіть цілувались. Дуже хотілося їх розводити, купили будиночок дерев'яйний для кубельця, але чогось не вийшло.
  • 2015-01-16 17:51
    В мене колись також була така папужка!) Теж жовтенька з зеленим. Звали Катя. А дісталась вона нам від знайомих, в яких на той момент папуг було двоє: Кєша і наша Катя. Але чомусь ця парочка ніяк не уживалась, замість любові та злагоди у їхній оселі панувала боротьба) Ну ніяк не могли птахи примиритись. І Катю вирішено було віддати нам.  
    Яким же був подив наших знайомих, коли Кєша ( ніби бойфренд нашої Каті) зніс яйця. )) От тоді все і стало зрозуміло!) Кєша була дівчинкою, але по звичці часто промовляла завчене:" Кєша хороший хлоппчик, Кєша красунчик.."))  
    То ж колір восковиці не завжди 100% ознака статі)
    • 2015-01-16 23:03
      Ого, ну якщо восковиця не є остаточним показником, тотоді взагалі досить складно визначити, пташки все таки не ссавці. Я й навіть не думала, що так буває) 
      У Вас, як у заплутаному мексиканському серіалі - "а потім Кєша виявилася дівчинкою!" :)
      • 2015-01-17 10:52
        Це точно!))

© 2010 - 2024. Всі права захищено.