2015-03-29 15:15
І знову про #Львів - інша сторона медалі
Просто думки вслух, особисті враження...
Львів... мабуть, всі жителі Бета-проджекта вже залишили один-два пости про Львів, милуючись його архітектурою та історичними пам'ятками.
Ну і я вирішила оформити на папері (пардон, у Ворді) своє бачення Львова. Трохи інший бік медалі...
Львів для мене як рідний. Я не можу сказати, що жила там рік чи два, але місяць-другий було. Приїжджаючи у Львів, мені завше є до кого подзвонити, з ким зустрітися і посидіти у Криївці :) В свій час я з захопленням відвідала 9 чи 10 музеїв, включаючи Історичний, музей Декоративно-прикладного мистецтва, Національний (той, що біля оперного), музей Мебелі та посуду... Жила і в самісінькому центрі — на площі Ринок, і в спальному районі, і в готелі, і в хостелі, і в квартирі, і навіть в студентському гуртожитку, переробленому з монастиря 17 століття, з аби-як вставленими пластиковими вікнами, світлом, яке вибивалося щогодини, і температурою в келії (кімнаті на 3 осіб) взимку в 12-15 градусів. При чому, то далеко не останній вуз Львова...
Проблема Львова — у фасадах... Відремонтованих, гарних, від яких віє Старою Європою... І внутрішніхніх двориках, захаращених і облуплених, з потрісканими стінами... Протікаючих дахах, які оселилися плямами на трьохметрових стелях в центрі міста... Проблема в експонатах музеїв, які вартують не одну тисячу доларів, і перебувають в тісних приміщеннях з невідповідною вологістю і фактично без ніяких умов утримання... Здали перший поверх під комерцію — банк чи кнайпа облагородили фасад до другого поверху... А що з дахом і внутрішнім двором, то вже нікого не хвилює. До речі, той гуртожиток, про який вже я вище згадувала, зі сторони вулиці виглядає досить пристойно.
Насправді Львів майже нічим не відрізняється від усієї Західної України — того ж Франика, Тернополя, Хмельницького... Там такі ж люди. Хіба трошечки доброзичливіші і ввічливіші. Російську мову чути через крок, люди набиваються в маршрутки під завязку, пхаючи один одного ліктями в усі боки... Хочеться віддати належне — слово “перепрошую” при цьому звучить досить часто, хоча суть від цього не зміюється.
І ще. Як би мені не було це неприємно усвідомлювати — історичний центр Львова побудований не Україною, а Польщею і Австро-Угорщиною. Тому і Львів так нагадує європейські міста. А якщо ви від'їдете з центру — то побачите ті ж самі радянські пейзажі, що і в Тернополі, і в Житомирі, і в Севастополі, і навіть у Владивостоці... Наші чиновники умудрилися навіть видати дозвіл на побудову нового будинку біля пам'ятника Міцкевичу (на одному з фото я його обвела червоним). Правда, чудово вписується у пейзаж? Добре, хоч не -надцяти поверховий.
Я дуже люблю Львів, і, чесно кажучи, з задоволенням би туди переїхала, якби не певні сімейні обставини. Але ідеалізувати це місто, як багато хто робить це останнім часом (включаючи верхівку країни), я б не стала. Люди там такі ж, як і у всій Західній Україні. А ось унікальна історична спадщина (яка занесена до переліку ЮНЕСКО), потребує значного фінансування, яке, мабуть, найближчі десятки років їй, на жаль, не світить.
7

Коментарі 23

  • 2015-03-29 21:02
    Оцю пишність фасадів і бідність двориків помітила і я, коли відвідувала Львів вперше, десь у 10 класі. Ми жили в одному з центральних готелів, і коли дивишся у вікно з одного боку, то бачиш чистеньку вулицю, гарних людей, трамваї і машини, а коли виглядаєш в вікно в протилежному боці, то видно облуплені стіни, смітник і бомжів, які там риються. Тоді це справило дуже гнітюче враження.
  • 2015-03-30 08:35
    Місто переповнене людьми. Крім тих 800 тис., які там офіційно зареєстровані, фактично у Львові живе набагато більше люду. Місто цього не витримує. Там, де багато народу, там і багато проблем, там буде і бомжів більше, і циганів на вокзалі, і злодіїв, аферистів. Усі хочуть поживитись. Виживають сильніші. Місто дуже гарне, але про збереження його краси думаює мало людей, і вони не належать до сильних світу цього. Ті, хто справді хтіли б зберегти історичну, культурну, естетичну цінність Львова - прості інтелігентні люди з середніми заробітками, які не мають важелів впливу на ситуацію. Це як будинок - ті, хто там постійно проживає дуже злостяться на тих тимчасових орендаторів житла, які постійно "гадять". Але змінити щось кардинально не дуже вдається, адже орендатори змінюються, проблеми залишаються.
  • 2015-03-30 19:14
    ох, як ви мене засмутили... Львів, мабуть, одне з найкрасивіших та найгостинніших міст України, з тих, де я була... Я люблю його більше за рідне місто... У ньго така чудова домашня атмосфера, така аура, яку неможливо не відчути... У львові чомусь почуваєшся майже, як дома... У ньому гарно в будь-яку пору року і дня не вистачить, щоб обійти всі пам"ятки, музеї, видатні місця та цікаві заклади... У нього багата історія, чудові люди там живуть... Львів чистенький і охайний... Але, дійсно, ви праві, що багато стін і фасадів у неналежному стані... Хто має тим опікуватись? Чому одне з найцікавіших, найпопулярніших і,мабуть, найвідвідуваніших українських туристичних міст не може відремонтувати ті фасади... 
    риторичні болючі запитання... 
    Львів, але я все одно тебе любитиму((( навіть стареньким і облущеним...
    • 2015-03-30 19:58
      Вибачте, я не хотіла. Просто думки вилилися на папері (пардон, у Ворді). Я теж дуже люблю Львів :) Навіть старенький і облущений.
      • 2015-04-02 23:30
        )))))))))))
        • 2015-04-02 23:31
          а що там з вашими замовленнями - щось таке на форумі адвего читала
          • 2015-04-07 20:20
            ??? не зрозуміла...
            • 2015-04-07 22:35
              ну,те проблемне... ось там у вас не виходило... давно це було
              • 2015-04-07 22:37
                або я вже забула... або ви мене з кимсь переплутали :) Затра відправляю вам посилочку :) Все вже упаковане
                • 2015-04-07 23:59
                  ой, супердякую!!!!! 
                  тоді й я завтра постараюсь)
  • 2015-03-30 22:10
    Львів гарне місто, але поїхати відпочити і назад додому)))
  • 2015-04-07 19:21
    Коли вперше потрапила до Львова на екскурсію, була вражена!!!!!! Екскурсію проводила людина, що довгий час там прожила. Сказала, в готелі жити не будемо, винаймемо квартиру з місцевим колоритом. Тобто довго треба йти через балкон. А самому будинку 300 років. Але це ідейно. Сподобалося абсолютно ВСЕ!!! Особливо зображення Божої Матері чи Ісуса через будинок, де можна просто стати та помолитися... Я ніколи не була в Європі, однак чомусь так її і уявляю, як наше українське місто Львів.
  • 2015-04-17 14:55
    Львів - чудове місто, мені дуже подобається і після першого разу як там була, то приїзджаю туди практично кожен рік,. Особливо сподобався фестиваль "Старе місто". Тоді коли ми не знали як туди потрапити, то запитали дорогу у перехожого чоловіка. Він розвернувся і просто поїхав з нами показати, де фестиваль знаходився, хоча і не пішов на нього. Тому я думаю далі не варто пояснювати які там люди і так все ясно)))
    • 2015-04-17 19:32
      Ви взагалі читали пост???
      • 2015-04-21 15:04
        так, цитую звідки коментар захотілось написати.  
        Там такі ж люди. Хіба трошечки доброзичливіші і ввічливіші. Російську мову чути через крок, люди набиваються в маршрутки під завязку, пхаючи один одного ліктями в усі боки... Хочеться віддати належне — слово “перепрошую” при цьому звучить досить часто, хоча суть від цього не зміюється. 
        Перепрошую заздалегідь, якщо не правильно зрозуміла)
  • 2015-04-22 15:05
    Дуже хотілося б також відвідати цей прекрасний місто. Я давно вже мрію про це. Хочеться також відвідати не тільки місто, але і побувати в горах. Я звичайно ж вважаю, що місто все таки краще відвідувати не влітку, а взимку. Цієї зими хочу все-таки здійснити свою мрію і на різдво все-таки відвідати цей прекрасний місто. Відчути українські традиції.
    • 2015-04-22 21:17
      Цікаво, звідки ви? Гори не зовсім поруч зі Львовом, хоча й не дуже далеко :)
  • 2015-05-04 14:13
    Місто Львів це мабудь культурна столиця нашої країни. У Львові бував пару разів. Файне місто, завжди причаровує своїми кавярнями та вузькими вуличками. Також, однією з візитівок міста є трамваї. Дуже зручний транспорт. Всім бажаю побувати в цьому місті, столиці Галичини!
  • 2015-05-08 12:12
    Дуже цікава розповідь і гарний стиль написання. Навіть трохи позаздрила майстерності Вашого пера. ;) 
    А щодо ідеалізації Львова, хочу сказати, що все пізнається в порівнянні. Можливо він нічим не відрізняється від західної України, але точно відрізняється від східної. 
    Зараз я живу в Чернігові. Коли відвідувала Львів я була просто шокована ввічливістю і доброзичливістю людей, їх готовністю допомогти. А від люб'язності офіціантів я навіть перший день відчувала себе ніяково - такого рівня турботи при замовленні навіть однієї чашечки кави у нас точно не зустрінеш. 
    Погано коли гарні лише фасади, та ще гірше коли все виглядає гнітюче. У нас минулого літа в парку, що знаходиться в центрі міста, біля церкви, яку відвідують сотні туристів, просто ріс метровий бур'ян - отака історична відповідність. :(
    • 2015-05-11 13:36
      Дякую, несподіваний комплімент :) 
       
      У Чернігові, на жаль, не була жодного разу. Сподіваюсь, ваша громада сумісно з міською владою приведуть найближчим часом парк до ладу. До речі, багато залежить від директора парку. У нас раніше (років 5 назад) центральний парк був занедбаним, але при зміні дирекції багато чого покращилось, навіть міні-зоопарк зявився. Також там є ціла купа розваг - я думаю, що підприємці за оренду платять непогану таксу адміністрації. Ось і привели парк до ладу - нові дитячі майданчики (безкоштовні), гарні лавочки, квітники. Звісно, багато чого ще не дороблено, але видно, що дирекція старається. І це, до речі, вигідно всім - і мешканцям міста, і підприємцям, які на відпочинку непогано заробляють.
  • 2015-06-16 12:17
    Автор має рацію! Дійсно, Львів є дуже популярним за для екскурсій, тому людні місця викрашені, гарно виглядають. А місця де людей буває мало - облущені. Це сумно, але данна картина є нормальною в усіх містах країни. Нажаль наша влада ще не опанувала майстерність керування країною, як, наприклад, в Європі, тому усі кошти перерозподіляються на бо зна що, а вулиці і дороги міста ремонтуються тільки перед виборами. Що стосується людей міста, то усе пізнається в порівнянні. Якось трапилось побувати у Донецьку (ще до воєнних дій), так там норма у магазині наїхати тачкою на стареньку бабусю і не вибачитись. Тож люди у Львові гарні. Мені Львів до душі!
    • 2015-06-16 13:39
      :) мені, мабуть, пощастило - у Донецьку ніколи не була :) 
      Так, люди у Львові переважно доброзичливі, але такі ж люди і в Тернополі, і в Франківську, і Чернівцях...
  • 2015-06-17 13:52
    У вас дуже гарно виходить писати, то може є сенс зробити й теми про Тернопіль, Іванофранківськ та Чернівці? Я, наприклад, там не була, тому мені цікавий, як то кажуть "взгляд изнутри", а може вам є щось сказати, от як про Львів

© 2010 - 2024. Всі права захищено.