2015-02-06 19:40
Мій син дуже любить паштет із печінки. Але останнім часом я не дуже довіряю виробникам. Недавно довелось навчитися готувати згущене молоко. Ось вирішила і паштет приготувати власноруч. Методом спроб та помилок я знайшла для себе ідеальні пропорції. Ділюсь рецептом :)
Нам потрібно:
- печінка яловича -1кг;
- свинина -1кг;
- часник - 1 головка;
- цибуля - 3-4 шт. середніх розмірів;
- вершки - 300 мл;
- молоко (бульйон) - 100мл;
- олія рослинна - 50мл;
- спеції - 1,5 ч.л.
Спочатку промиваємо та просушуємо мясо паперовим рушничком. Потім натираємо часником та спеціями, кладемо в рукав для запікання та відправляємо в холодильник. Зі спецій я беру те, що мені подобається і роблю із цього суміш. Можна, наприклад, взяти базилік, тимян, коріандр, паприку, чорний перець. Але цю суміш можна змінювати на свій смак. Чи обмежитись тільки чорним перцем. Мясо має маринуватись в холодильнику кілька годин, але в ідеалі - ніч. Потім розігріваємо духовку до 180 градусів та кладемо туди наше мясо. Бажано, щоб перед цим воно з годину побуло при кімнатній температурі, так воно буде ніжнішим. Випікаємо 60 хвилин та залишаємо в вимкненій духовці ще на півгодини. Тим часом обсмажуємо печінку, нарізану великими шматочками, додаємо цибулю, нашинковану соломкою, припускаємо 5 хвилин. Додаємо вершки, солимо. Печінка загалом має готуватись максимум 15 хвилин. Наше завдання - не пересушити. Вона буде трішки з кровю, але це не страшно. Ми її ще будемо готувати в слідуючому етапі. Даємо печінці охолонути і кладемо разом із соусом в блендер або в кухонний комбайн. Туди ж відправляємо запечене мясо і перемелюємо. Доливаємо молока або бульйону, щоб консистенція була густої сметани. Далі ставимо на водяну баню і готуємо ще 1,5 години, помішуючи кожні 15 хвилин. Коли паштет буде готовий, гарячим заливаємо в банки, зверхи поливаємо розтопленим жиром або топленим маслом, даємо охолонути і зберігаємо в холодильнику. Бажано його зїсти не пізніше, ніж за 10 днів. Порцію можна зменшити вдвічі, якщо з цією ваша сімя не впорається за 1,5 тижні. :)
3

Коментарі 11

  • 2015-02-06 19:44
    Какой титанический труд!!!!
  • 2015-02-06 19:50
    Ніколи не знала, що молоко треба додавати. А я просто робила з печінки курячої. Обсмажити на сковорідці, та в блендері перемолоти з вершковим маслом. Смачно і просто. Спробую ще Ваш рецептик ;-)
    • 2015-02-06 19:54
      Я теж спочатку робила без молока, але намащувати такий паштет було важко. Він кришився. Тут важливо зробити правильну консистенцію, вона має виглядати навіть рідкуватою. Після застигання стає якраз тим паштетом, який можна зустріти в якісних консервах на прилавках магазинів. Але вигідніше зробити паштет дома.
      • 2015-02-06 21:15
        Напевно домашні страви виходять дешевше, але клопітно. Ми з сестрою завжди все готуємо самі (як там виходить, то вже не так важливо). Принаймні стараємося. Ми ще робили паштет з оселедця і з кільки теж пробували. Фаршмак. Дуже смачно теж. Рибка плюс вершкове масло і всіх справ. Правда недовго такий паштет живе. Пропадає швидко.
        • 2015-02-07 21:19
          Я притримуюсь правила щодо їжі, яке звучить приблизно так: "Мій шлунок не сміттєвий бак, щоб кидати в нього все підряд". Можливо, грубувато, але воно так і є. Коли люди не звертають увагу на те, що вживають, якщо розібратись, то в їх денному раціоні добра половина буде складатись із синтетичних та "мертвих" продуктів, які, не те що не мають ніякої цінності для організму, а ще й небезпечні. Але кожен для себе вирішує, як йому харчуватись. Я б для себе, звичайно лінувалась би готувати паштет і т.п. (мені краще салатики, щось простіше), та для своєї дитини я роблю це з задоволенням. :)
  • 2015-02-06 19:50
    Та ні, це так виглядає тільки на перший погляд :) І тут, головне, результат. Я впевнена, що моя дитина їсть не набор "Е", а достатньо прості продукти, більш звичні для людського організму.
  • 2015-02-09 13:11
    Да , гарний рецепт, але я готую трохи інакше - молока (бульону) не додаю, а заміняю вершками, і роблю не на водяній бані, а просто варю годину-півтори в пакеті з-під соку. В мене написано , що можна варити і в рукаві для запікання. - суміш перкладую в пакет з соку (верх відрізаємо) закріплюю верх, і ставлю в кастрюлю з водою. Так і варю 1-1,5 години)))
    • 2015-02-09 14:05
      Про такий спосіб приготування чую вперше :)
  • 2015-02-09 17:09
    Скільки господинь, стільки і рецептів. Я паштет роблю не так. Відварюю печінку (курячу, свинину або телячу), морковку і цибульку підсмажую, а потім все змішую, підсолюю і блендером перемелюю. Якщо паштет густий добавляю бульйон. Треба спробувати зробити за вашим рецептом.
    • 2015-02-09 18:41
      Спробуйте :) Моїй сімї та друзям подобається :)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.