Цікаві факти

Група, учасників: 27
2015-07-18 22:47

Поговоримо про мед?

Всі знають, що мед роблять бджоли, однак мало хто чув, що для того, щоб зібрати 100 г меду, бджолам потрібно облетіти більше 100 тисяч квіточок або 46 тисяч кілометрів. А щоб зібрати столову ложку меду, 200 бджіл повинні носити його цілий день, ще стільки ж бджілок займаються ним в вулику.
А тепер поговоримо про більш вражаючі факти: мед – це частково переварений в шлунку бджоли нектар. Фі – думається відразу) Однак, в той же час він є надзвичайно корисним продуктом, що складається на 13-22% з води, 75-80% з вуглеводів (глюкози, фруктози, сахарози), а ще містить вітаміни В1, В2, В6, Е, К, С, провітамін А-каротин, фолієву кислоту. Не дарма в переводі з івриту мед означає «магічні чари» - древні люди щось та й знали. До речі, вся користь зводиться нанівець, якщо його нагріти до температури, вищої 50 градусів.
Мед майже ніколи не викликає алергію. Майже, бо таке іноді стається, але в більшості випадків це пояснюється наявністю в ньому якихось домішок.
Середньостатична бджолина колонія за рік виробляє 27-45 кг меду. В той же час одна бджілка, яка проживає від 3 до 6 тижнів, за все своє життя збирає лише чайну ложечку!!! Ви розумієте на скільки це цінний продукт? От в Древньому Єгипті, Римі та навіть слов’янських країнах розуміли, тому мед тоді був в ціну золота і ним можна було розраховуватись та сплачувати податки.
А ще мед не псується. Справді! Коли відкрили могилу Тутархамона, то там знайшли амфору з медом, який зовсім не втратив ні смакових якостей, ні корисності. Ви чули щось подібне про інші продукти?
PS. А Ви знали, що мед – чудові ліки від похмілля? Якщо зранку погано, бо вчора було добре, то варто лише з’їсти бутерброд з медом, і життя покращиться. Якось протестую)) Ну щоб не бути голослівною))
25

Коментарі 13

  • 2015-07-19 10:05
    Переваренный? Фе! Бедные пчёлочки: всего лишь чайная ложечка за жизнь... а мы - люди банками мёд топчем. Не правильное мнение, что мёд не портится. Он сахарится и частично при этом теряет свои ценные витамины со временем. А также, совсем не правильно, что нет аллергии на мёд. Диатез - проблема деток, которым родители перестарались с мёдом. Кроме того, я - живой пример аллергика на мёд. Объясню: пчёлы делают мёд из !пыльцы цветочной. Именно пыльца действует на аллергиков убийственно (в прямом смысле слова). А детям желательно не давать мёд до трёх лет по двум причинам: 1 - риск диатеза, 2 - мёд многокомпонентный продукт и поджелудочная железа ещё не вырабатывает тех ферментов, которые нужны для правильного расщепления. Так что, мёд, хоть и ооооочень полезный продукт, это правда, но употреблять его нужно осторожно.
    • 2015-07-19 10:46
      Мед сахарится, согласна, это нормальный процес кристализации, который происходит в продукте кде-то к середине осени и позволяет СОХРАНИТЬ все полезные свойства. Кристализация - это признак подлинности меда. Дольше всего не сахарится акациевый мед - он может продержаться до года. А тот мед, который даже зимой продается жидким, либо разогретый (то есть утративший всю свою пользу), либо штучный. 
       
      Ну, о диатезе Вы сами написали - родители перестарались. Так любым продуктом довести до болезни можно. Всему нужна мера. 
       
      Мед делается из нектара, а пыльца - совсем другой продукт. Мед для пчел источник углеводов, а пыльца - белков и жиров. Пыльцу, в отлиции от меда, переносят на ножках. Но вполне возможно, что её астицы попадают в мед. Из-за это я и написала "майже ніколи".
      • 2015-07-19 18:03
        Ха, год! Я ела мед, который хранился больше 20 лет))) кроме сахара сложно понять, что это мед. Танюш, как бы стерильно пчелы не относились к пыльце, но она все равно там есть... хоть с ножек, хоть с крылец))) я вот посчитала, что если в мире приблизительно 7миллиардов и 300 миллионов человек живёт, а аллергия на мед у 0,8 % населения, то аллергией на мед страдает 58 млн.400 тысяч человек! Представляете?! Больше, чем живёт на Украине!
        • 2015-07-20 22:59
          Мы примерно такой же у бабушки нашли - почти как у Тутархамона)) 
           
          На счет пыльцы согласна. Между прочим, читала, что если у человека аллергия только на одно растение, например, то ему нельзя есть мед, собранный с этого растения, а с других - можно. 
           
          А Вы посчитайте, у скольких людей аллергия на коровье молоко, если учесть, что это 90% случаев всех детских аллергий. Хорошо, что хоть детки это в большинстве случаев перерастают. Кстати, у меня такое было, прошло лет в 12.
  • 2015-07-19 13:30
    Не знав., що бідні пчілки повинні так трудитися, щоб отримати такий невеликий, по нашим міркам, об'єм меду.  
    Взагалі люблю мед дуже, часто додаю його в чай замість цукру, так набагато корисніше та смачніше.  
    Особливо полюбляю свіжий мед, у мого дідуся була пасіка, коли він викачував свіжий мед завжди пригощав мене, це дуже смачно, хто куштував, той знає і зрозуміє мене.  
    А щодо користі меду, то особисто в мене не виникає жодних сумнівів щодо цього, тому що просто не порахувати скільки разів звичайний чай з медом піднімав мене з ніг, коли я був хворий.  
    Правда є одне застереження, хто не знає, мед неможна додавати в дуже гарячу воду, тому що він не тільки втрачає користь свою, але й може бути навіть шкідливим, ось так!
    • 2015-07-20 23:02
      Я цим питанням зацікавилася, коли минулого року потрапила на пасіку... і була вражена. В бджолиній сім'ї взагалі така строга організація - нам ще є чому повчитися. Після прочитаного почала відноситися до меду з більшою повагою)
  • 2015-07-19 14:12
    Які ж працьовиті ці маленькі комахи. В народі кажуть: "Працює як бджілка" і недарма. Мед - це ж природні ліки і в цьому їх цінність. Чула, що алергікам можна їсти мед по одній чайній ложці на добу і мед повинен бути з того регіону, де мешкає людина.
    • 2015-07-20 23:04
      Народні вислови не просто так придумувалися)
  • 2015-07-20 15:40
    Я як ніхто, знаю про корисність меду та як тяжко він достається. Звичайно не так важко, як бджолам, але добувати його з вулика - також досить не легко. Особливо, коли надворі неймовірна літня спека, а ти весь закутаний, руки липнуть і кожна комаха, що мешкає на пасиці намагається тебе вкусити. Я коли впереше приїхав збирати мед на пасику, то був просто вражений побаченим. Переді мною була величезна хмара з комах. Пишу слово комахи, а не бджоли тому, що разом з ними на пасиці проживає величезна кількість ос, при чому різних видів. Є такі чорні та великі оси, що я їх вперше в житті побачив. Десь хвилин 10 - я наважувався, щоб зробити крок в цю комашину хмару й почати допомагати основному пасічнику. Цікаво, що коли я їхав на пасику в автомобілі, то уявляв собі спокійне тихе місце з гарними жовтими вуликами на зеленій галявині. Кульмінацією мого досвіду здобуття меду було те, що бджоли пролізли під маску і покусали мені обличчя. За покусані ноги та руки я навіть не згадує - це було як так і треба, тільки й встигай жало витягувати. Після таких пригод дійсно починаєшь цінувати корисні якості меду зовсім по новому!
    • 2015-07-20 23:06
      Якось досвідчені пасічники вже й не звертають уваги на ці укуси)) Нещодавно стала свідком, як рій з дерева знімали - так пасічник лише капелюха з сіткою вдів! Він з голими руками до них ліз!!! Я була в шоці.
  • 2015-07-20 15:51
    Мед люблю дуже, але дітям, коли вони були менші не давала, тому що завжди говорили, що мед сильний алерген, то що ж ми помилялися?
    • 2015-07-20 23:08
      Як написала вище Тетяна, алергія на мед зустрічається у 0,8% населення землі. Щодо дітей, то нічого не можу сказати, оскільки в цій області повний нуль)
  • 2015-07-31 15:38
    Так, такої статистики я справді не знала. Не дарма кажуть - "працювала як бджілка" :-) 
    З приводу того, що мед - не алергенний продукт, буду заперечувати. Адже не у однієї моєї знайомої є алергія на мед. Та і медики на цьому наголошують, особливо в період грудного вигодовування та частуваня медом маленьких дітей( до 2-3 років). Навіть на своєму 2-річному малюкові переконалась, що поки що йому мед не потрібен, оскільки з"являється висипка після частування(інші продукти виключала).

Наступний запис

2015-07-15 17:45

Живе пиво

33
13

© 2010 - 2024. Всі права захищено.