Відпочинок

Група, учасників: 29
2015-07-25 03:21

Чудова прогулянка до Фонтану Життя в Запоріжжі.

Нещодавно ми з чоловіком зробили наступну приємність синові та й самим собі: поїхали гуляти на #ФонтанЖиття .
Він збудований в 2004 році на честь героїв-чорнобильців. Цей #АрхітектурноХудожнійКомплекс представляє собою сам #фонтан та його кам'яне оточення із вісьмох стилізованих символічних фігур, кожна з яких несе в собі глибоке смислове навантаження.
Тільки уявіть собі - #ВажезнаКуля , масою 4800 гк (майже 5 тон!!!) та діаметром 130 см, обертається на потужних струменях води, тиск яких досягає 6 атмосфер! Грандіозний витвір! Куля - це символ Всесвіту. А у тому Всесвіті знайшлося місце для, для, для...
Головує відомий усім знак - #ЕнергіяАтому . Розколота навпіл кам'яна глиба являє світові будову того самого атома: куля-осередок між тими глибами та орбіти електронів, викладені мозаїкою на шматках граніту. Чесно скажу - лиш один він і впізнаваний! )
По годинниковій стрілці далі йдуть Козак Мамай, Чумаки, Берегиня, Скіфи, Мисливеци, Кам'яні могили, Степ. Лише Берегиню можна ідентифікувати як таку, бо вона являє собою хоч дуже і дуже схематичні, але зрозумілі таки фігури Чоловіка та Жінки. Всі інші глиби виставлені, як на мене, по принципу "я художник, я так віжу". ) Бо я ще не зустрічала жодної людини, яка б могла пояснити мені, де шукати зв'язок тих фігур та їхніх назв. Та то пусте. Трохи осторонь стоїть ще одна глиба, на якій викарбувана "пояснювальну записку" до того комплексу, тож можна почитати та поламати мізки, де воно те все є, про що написано. )
А сам фонтан - пречудовий!!!
Постамент із кулею обрамляється струменями-стовпами, які більшу частку часу бринять водою приглушено та затамовано. І лише починаючи відлік кожної нової години, вони потужно здіймаються вгору, змагаючись своєю висотою із високими деревами та будівлями. Видовище шикарне!!! Далі за тими стовпами мерехтить крапельками водички мереживо із тоненьких струменів, яким вдається надати фонтанові ніжності та тендітності, без яких він не був би таким чарівливим. Ну і по периметру, в самій водоймі, виграють безкінечними переливанням води пінні стовпи, які вдало довершують композицію комплексу.
З того часу, як я там була востаннє, #ПлощаМаяковського (на ній розташований фонтан) стала дитячою заманухою. Дуже вчасно, бо я вже мама. #Лабіринти , #машинки , візочки-каченята, #батути , гірки, розмальовки гіпсових фігурок - там є все, чого тільки душа побажає. З усіх розваг син обрав покатушки на електроавтомобільчику, намотавши кільканадцять кругів по площі.
Скажу, що #голуби там - справжні сибарити. Їх годують як на убій, тож вони, не переймаючись потребою насититись, розважаються. Кілька разів пролітали просто в мене перед обличчям, лякаючи мене та, мабуть, хизуючись своєю хоробрістю та вищим пілотажем перед своїми друзяками. ) Якась дівчина згодувала їм солодкий попкорн, і через 15 хвилин потому ми спостерігали чудову картину: голуби пили воду з фонтану! Та ще й як вони її пили! Купкою стояли коло мереживних струменів, попиваючи воду із них. А деякі голуби пробирались крізь ті струмені та пили воду за тою ажурною водною завісою. Я дуже потішилась тим, що вдалось зафотати такі "фінти". ) Доречі, і одну із фігур я встигла зафотати із голубом на верхівці. Теж унікально вийшло, айс! )
Загалом, погуляли ми просто на дивовижу спокійно та насичено, розмірено та яскраво! Син дякував нам за те, що ми його привезли на цей фонтан і загадував ще приїхати туди. Ось тільки я геть забула про те, що треба було б кинути монетку в фонтанчик. Позбавила сина такого чудового магічного ритуалу. Та то нічого. У нас фонтани ще є у двох місцях міста, тож в цьому році туди повертатися сенсу немає, як на мене, а наступний рік - то вже нова історія! )))
3

Коментарі 15

  • 2015-07-25 16:11
    Вот вы знаете, не в обиду никому сказано, но не умеют у нас делать какие-то красивые фонтаны и памятники. Да, тот шарик удивляет своим весом (только у вас там чего-то "4800 ГК" написано). Вы красивее описали всё, чем имеет вид. Радует то, что хоть работает фонтан, а том многие фонтаны страны превратили в клумбы, в целях экономии.
    • 2015-07-25 22:53
      Ну не знаю. В Дніпропетровську так є пречудові фонтани! Принаймні - були років з 5 тому назад. ) А цей - потужний, а не ниций, і коли струмені вирують на повну силу - то гарно та велично! А оті символи - та хай уже будуть. Енергія атома мені сподобалась - і то вже щось! ))) 
      п.с. дякую за поправку помилки - не помітила, а ворд не підкреслив... мабуть, ГК щось та значить! ))
      • 2015-07-25 22:59
        Фонтаны везде на Украине есть и когда-то они были достаточно интересными. Но никто же уже нового не создаёт, а старые почти не поддерживаются.
        • 2015-07-25 23:03
          В Дніпрі є Мост-сіті. Там вода бризкає у формі трубачтих дуг, не знаю, як інакше сказати. Я думала, що вода іде по трубочках. А ні ж - розрахунок такий, що вона так виглядає, ідеальною трубочкою , зігнутою в дугу. Фантастика! Можу дивитись півгодини на те чудо! )
          • 2015-07-25 23:04
            Я родилась и выросла в 120 км. от Днепропетровска, потому знакома с местными достопримечательностями.)
            • 2015-07-27 22:29
              Прикольно вам! )
  • 2015-07-25 19:00
    Скільки символів в одному місці) Мені сподобалося)
    • 2015-07-25 22:54
      Вода - то саме приємне! )
  • 2015-07-27 14:14
    В Запоріжжі взагалі є, де прогулятися. 
    Я можу зараз розповісти про кілька місць. Наприклад, аеропорт. Рейсів звідти мало, тому там тихо, затишно, дуже зелено и можна побачити крилатих велетнів. А дістатися туди - маршруткою за звичайним міським тарифом.
    • 2015-07-27 22:28
      ОЙ, чудова ідея! ) Треба тільки знати розклад літаків, аби таки подивитися на них! )
      • 2015-07-30 14:19
        На літаків можна подивитися і без розкладу - там стоять (напевно, вже назавжди) десять десяток транспортників ІЛ-76. Звичайно, магію зльоту і посадки так не побачиш, та і впритул до них підійти не можна, але чудово видно і на відстані.
        • 2015-07-31 01:02
          ААА, то вони там ще й стоять просто неба? То точно треба вирушити, сину показати гігантів, бо він не уявляє, які вони великі!! )))))))
    • 2015-07-27 22:28
      ОЙ, чудова ідея! ) Треба тільки знати розклад літаків, аби таки подивитися на них! )
  • 2015-07-29 13:19
    Гарний фонтанчик, а твоя розповідь про нього ще краща! Ось ця важка куля точно здивувала - треба ж таке видумати щоби така здоровенна штука оберталася на воді!
    • 2015-07-29 17:35
      Ага, придумали прикольно! ) Розповідь, як завжи, смачна! Кожен кулик своє болото хвалить! ) І вдруге переживаєш гарні ємоції. І вчишся усвідомлено насолоджуватись життям. ))

Наступний запис

2015-07-21 23:57

Відпочинок на Десні

5
11

© 2010 - 2024. Всі права захищено.