2015-01-06 12:56
Коляда - слов'янська народна назва різдвяного Святвечора, свята Різдва Христового, а також Святок від Різдва до Водохреща. Основне значення - слов'янські обрядові реалії Різдва.
Також Коляда - це символ Різдва у вигляді снопа із колосся зернових культур, поширених в тому чи іншому регіоні.
В дім напередодні Різдва вносять невеличкий сніп, виготовлений з колосся пшениці, вівса, ячменю, жита та прикрашений цукерками та пряниками. Виготовляє його господиня дому. Такий сніп називають Колядою або ж Дідухом. В хаті його ставлять на почесне місце - на покуті, під іконами. Для Коляди обов'язково ставлять кутю, чашку з узварем та кладуть пиріг. Вірять, що дім, де стояла на Різдво Коляда, обминуть всіляки негаразди і він буде повнитися добром.
Також, Коляда, у різному вигляді та інтерпретаціях, є учасницею Різдв'яних вертепів.
1

Коментарі 3

  • 2015-01-07 11:36
    Моя бабуся завжди ставить в будинку дідух . Я звикла до цього і у себе вдома теж ставлю. Ця традиція, якої дотримувалося не одне покоління - дуже важлива для всіх віруючих. Оберіг захистить будинок від біди і принесе щастя . Красиво складений дідух - відмінна прикраса в будинку. дуже важливо берегти такі цінні традиції.
  • 2015-01-08 11:54
    Наша бабуся в селі робить дідухи ще за вказівками своєї баби. Вона дуже серйозно підходить до цієї роботи, з молитвами, і робить зразу на всю велику родину. Для нас дуже цінні ці дідухи, адже вони несуть в собі традиції та мудрість багатьох поколінь, аж відчувається, як ті колоски випромінюють енергію.
  • 2015-01-08 12:20
    В мене покійна бабуся завжди такого дідуха робила. Його ввечері заносили до хати, ще й примовляли якийсь віршик при цьому. Але вони жили на Західній, а там традиції різдвяні взагалі більш стійкі ніж у нас. А в нашому місті знайти пшеницю в колосках майже неможливо.

Наступний запис

2014-12-27 14:47

Досягнувши цілі, ставлю перед собою нову!

8
0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.