Кулінарні рецепти

Група, учасників: 42
2015-08-17 13:56

Картопля по-міністерськи.

Я думаю, що це - адаптований український варіант, як я розумію, страви під назвою " #МясоПоФранцузськи ". В оригіналі, кажуть, відсутня картопля! ))) А може, я помиляюсь. )
Цю страву просто обожнює мій чоловік! І я приречено кажу "Прощавай, фігура!" ) Бо варто приготувати таку картоплю - як цілий лист з'їдається за 24 години. І відразу закупаються продукти на другу порцію. Бо наші смакові рецептори просто шаленіють та вимагають "Ще!" )
А мені подобається ще й те, що я витрачаю на заготовки максимум годину, а потім півтори години страва готується майже без мого втручання. Свобода! )
Готую так.
Вмикаю духовку, аби вона нагрілася до 220-230 градусів. Тоді, коли ставитиму картоплю на самий верхній відділ, то температура встановиться оптимальна - 180 градусів. Може, у когось інакше - але то вже індивідуальний технічний момент.
Ну і починаю чарувати.
Чищу та дуже-дуже тонко кришу картоплю пластинками 1-2 мм. завтовшки. Заливаю водою, аби вона трохи увібрала в себе рідину та краще пропеклась. По кількості - це десь грамів 800, а може - й кіло... Не важила, все на око. )
Потім нарізаю й добре відбиваю 'ясо, солю та перчу з двох боків, можу додати базилік та/або Італійські трави, та залишаю його просочитися спеціями. По вазі в мене був шматок свинини на 400 грамів, ну і мінус грамів 30-50 жиру вирізала, бо не люблю його в такій страві.
Тим часом чищу та нарізаю кільцями цибулю. Товщина шматочків бажано щоб була однакова і складала не більше 5 мм. По вазі її десь грамів 300 вийшло. +/- скількись... Скоріше "+". )
На листик кладу фольгу, її трохи змащую олією, і викладаю шари:
- #цибуля : дуже щільно, так, щоби вона повністю покрила весь листочок. Солю, малюю сітку майонезом.
- #м'ясо: рівномірно по листку. Зверху трохи майонезу.
- #картопля : перший шар, аби покрити м'ясо. Солю та малюю сітку з майонезу. Потім другий шар. Солю та малюю сітку з майонезу.
- #ТвердийСир : натираю на крупній тертці просто відразу на листик, суцільно прикриваючи ним картоплю. Для цього використовую не менше, ніж 280 грамів сиру.
Чому так багато сиру? У мене не виходить інакше, щоб картопля пропеклась. Лише коли сир перетворюється на щільний купол - у мене під ним все попарюється та пропікається. Не знаю, як інші запікають без сиру і картопля не сира...
Ну от і ставлю в розігріту духовку. Запікаю десь годину при 180 градусах, а потім ще хвилин 20-30 при 200, аби #СирнаСкоринка трохи зазолотилася. У мене не виходить суцільно золотавого сиру все одно, бо немає верхнього вогню, але по бокам вона золотиться. То для мене це є знак, що страва готова.
Ну а далі - починається наш гурманський балдьож! )))
742

Коментарі 6

  • 2015-08-17 14:08
    Танюш, я представления не имею о блюде "мясо по-министерски", но у тебя практически приготовлено "мясо по-французски". очень вкусное блюдо.
    • 2015-08-17 14:11
      И еще: у тебя хорошо получается сыр. Он не должен быть "зажаристым", т.к. становится сухим. Я думаю, что такой сыр - идеальный вариант. Ты высоко подымаешь форму в духовке?
      • 2015-08-17 14:56
        Дякую, Тань. ) Високо підіймаю - аж на верхній щабель. ) Ну я написала своє припущення, що м'ясо по-французьски - то мабуть таки без картоплі. Помиляюсь? )))
  • 2015-08-17 22:02
    Я завжди картоплю клала під самий низ - так вона просочується м'ясним соком. А ще теж завжди думала, що м'ясо по-французькі - це без картоплі. Але не важливо по-французькі чи по-міністерські, адже в будь-якому випадку страва виходить дуже смачною)
    • 2015-08-18 00:00
      От і я також думаю, що м'ясо по ф - це одне, а картопля по м - це інше! )))

© 2010 - 2024. Всі права захищено.