2015-04-07 20:15

Деньги або гроші?

Нещодавно, абсолютно випадково зацікавився походженням слова "деньги". Виявляється слово "деньги" походить від казахського слова "тенге". А тенге в свою чергу - це срібна монета з часів Золотої Орди. Походження тюркського слова "тенге" йде корінням у Персію. У Казахстані і зараз офіційна національна валюта - це тенге, а в Туркменії, тенге - це розмінна монета. Тобто, саме поняття "гроші" прийшло в Росію зі східної цивілізації.
Само собою напрошується питання, а чому власне по-українськи "гроші" це "гроші"? Чому, наприклад не "деньгі"? Як з'ясувалося, українське слово "гроші" походить від польського слова "grosz", німецького "grosсhen", латинського "grossus". Тобто, поняття прийшло в українську мову з західної цивілізації. "Гроші" і в сучасний час ходили розмінною монетою в Австрії аж до введення Євро.
В Україні люди вживають обидва слова приблизно однаково. Це показує, на мій погляд, що українське суспільство - це такий собі західно-східний "коктейль". Виходить, ми живемо на "кордоні", "краю", "стику" двох, багато в чому протилежних один одному цивілізацій. На стику Заходу та Сходу... Може тому й назва України - Україна?
14

Коментарі 7

  • 2015-04-07 21:03
    З приводу назви України. Український історик Михайло Грушевський, який уточнював, що «Україна» до XVI означало взагалі будь-яку прикордонну територію, а з XVI столітті слово «спеціалізується на Середньому Подніпров'ї і з часом стає не тільки технічним виразом, але й власним ім'ям для східно-полудневих українських земель (Подніпров'я та Середнього Побужжя). 
    Український лексикограф Ярослав Рудницький давав такі значення слова «україна», «вкраїна»: 1) прикордонна земля; 2) будь відокремлене місце; 3) країна в цілому. Найбільш вірогідним первісним значенням слова він вважав третє значення.
    • 2015-04-07 21:21
      Это немного устаревшие данные. из последних исследований: в античные времена на территории современной Украины жили племена "укры". В некоторых источниках сохранились эти данные, но в своё время очень удобно было российской Руси распространять информацию об "окраине".
      • 2015-04-08 14:16
        Мені здається, історикам не дуже слід довіряти. Вони завжди на службі чинної влади. Історію можна переписувати в потрібному для певної влади світлі. Чим власті (будь які власті) завжди займаються. Одні більше, інші менше, але займаються цим всі. Це зручно для маніпулювання масами. А походження слова, це як родове прізвище, її спотворити набагато складніше. Походження деяких слів спотворити взагалі неможливо. Наприклад, слово "алфавіт" походить від перших букв івритського алфавіту - "Алеф" та "Бет". І ніякої історик не в змозі цього змінити при всьому бажанні і старанні. Може й не кращий приклад, просто перше що прийшло на думку...
        • 2015-04-08 14:28
          Вы много написали, но сути я не особо уловила. Историю переписывают, это правда. Но для того и нужен анализ и синтез, чтобы сопоставлять источники, желательно на разных языках.
      • 2015-04-08 14:58
        З цим можна посперечатися. Адже історія кожен раз переписується, кому як завгодно. А ось гроші або "деньги" їм яку не дай назву- це товар, який виконує функцію загального еквіваленту. Гроші це єдиний товар, цінність якого проявляється в той момент, коли ми від нього позбавляємося. А взагалі, я хочу сказати, що всі ми від Адама і Єви, тому ми всі одна велика сім'я на цій Планеті.)))
  • 2015-04-07 21:24
    Ваша статья, Богдан, очень интересная и познавательная. Люблю такое, расширяющее кругозор. Вот дополнить хочу, что украинский язык - это смесь ассимилированных более древних языков с болгарской основой.
  • 2015-04-08 10:40
    В якомусь сенсі Україна завжди була окраїною......східною окраїною цивілізованого світу. Стаття сподобалася - дійсно дуже цікава.

Наступний запис

2015-04-06 17:04

Панорамне фото

8
17

© 2010 - 2024. Всі права захищено.