Психологія

Група, учасників: 45
2015-05-26 13:07

Психологічний стан людини як причина виникнення алергії

Чимала кількість людей вже втомилася від всеможливих проявів різного роду алергій: чи то на ліки, шерсть тварин, укуси комах, миючі засоби чи й навіть на продукти харчування. В кінці травня багато хто зітхнув із полегкістю - фактично закінчився #періодЦвітіння деяких дерев, а з ним і пройшла #алергіяНаПилок . З року в рік збільшується кількість тих, хто потерпає від алергічних проявів, а саме висипань на шкірі, сльозотечі, чхання, закладеності носа, кашлю, проявів задухи, загальної слабкості, кон'юктивіту та ін.
З точки зору медицини, #алергія є неправильною реакцією організму на різні речовини, котрі розпізнаються імунною системою як чужорідні. Прийнято вважати, що однією із основних причин цього захворювання є незадовільна екологічна обстановка: забруднені повітря та вода, насичені хімікатами продукти харчування.
Хотіла би звернути увагу на досить поширену думку, що важливу роль у виникненні алергічних захворювань відіграє не настільки збій в імунній системі, а #психологічнийCтан людини. Цей факт проявляється у взаємодії із навколишнім середовищем, коли #психологічніПроблеми , плавно перейшовши у психічні розлади, можуть спровокувати зміни в роботі імунної системи. Саме звідси можуть брати свій корінь багато алергічних проявів.
Можна зробити висновок, що порятунок від алергії потрібно шукати не лише в лікарях та медичних препаратах, а в першу чергу - у самому собі!
9

Коментарі 54

  • 2015-05-26 15:36
    Честно говоря, я не поняла вашей мысли о "психологическом состоянии организма и проблемах". Второй момент: вы ошибаетесь, что прошел период цветения и пыльцы. Отцвели березы, которые вызывают раннюю сезонную аллергию, но цветут тополи, на которые реагирует огромное количество людей. В июле-августе начнут мучатся те, кто страдает от амброзии и полыни, а осенью - аллергики от цветения ольхи и др. деревьев и растений.
    • 2015-05-26 16:16
      Хотіла би уточнити, що ця думка зовсім не моя, практично всі фахівці (медики, вчені) цієї галузі підтверджують негативний вплив, наприклад, такого психологічного стану як стрес на організм людини, в тому числі і на її імунітет (про що я і писала). Тут, здається, все логічно.  
      Другий момент щодо цвітіння: в записі я вказала, що "в кінці травня багато хто зітхнув із полегкістю...", а це ще далеко не всі алергіки. Один із піків цвітіння знаходиться якраз у проміжку від середини квітня до середини травня і саме тоді дуже багато людей страждають від алергії на пилок. Звісно, мені варто було б вказати, що закінчився період цвітіння лише ДЕЯКИХ РОСЛИН і тому зараз завдяки Вашій підказці та з Вашого дозволу я уточню цей момент в записі, але початково основною моєю метою не було описати календар цвітіння різних рослин, а зв'язок алергії з психологічним станом людини.
      • 2015-05-26 16:23
        Вообще, я впервые слышу о психологическом состоянии, как о причине аллергии (будь какой, но особенно поллиноза, о чем вы пишите). Сбои иммунные - да, проблема с обменом веществ - да, проблема с ферментами и пищеварением - да, наследственность - да, экология - да, "стерильность" - да, запущенные дерматиты, диатезы, атопии - ДА, но вот психология - не слышала ни от одного аллерголога.
        • 2015-05-26 16:35
          На противагу Вам, я про таке чула не раз і в тому числі від лікарів. Не буду стверджувати, що психологічний стан є основною причиною, а тим більше що він провокує всі види алергій, але цілком можливо, що якусь лепту він туди вкладає. Я не медик і не спеціаліст, тому заглиблюватися в різні процеси і реакції, котрі відбуваються в людському організмі не буду, я лише висвітлила ось таку думку. 
          Пригадую як говорила моя бабуся, що всі хвороби без вийнятку від нервів, так що все може бути ;) І тому нікому не завадить поберегти своє психологічне здоров'я.
        • 2015-05-26 16:41
          От Ви самі пишете, що імунні збої можуть стати причиною алергії. А негативні психологічні стани не можуть бути причиною порушень імунітету? І звідти ж шлях до алергії. Тобто стрес дає негативний вплив на імунітет, а слабкий імунітет стає причиною алергії, чи не так?
          • 2015-05-26 17:02
            "Слабый" иммунитет - это не то. Со слабым иммунитетом люди часто болеют респираторными заболеваниями. А "путаница" в иммунной системе - сбой. А еще я знаю, что есть психическое состояние (не психологическое)... нужно уточнить. Я соглашаюсь с мнением, что множество болезней исходят от "нервов", но потому и есть три вида специалиста: невролог, психиатр, психолог. И лечат они разные болезни. Думаю, что вы писали больше о "психических" и "нервных" или "нервно-психических" факторах. Продолжаю утверждать, что психология тут не при чем.
            • 2015-05-26 19:59
              А хіба стресові стани не можна віднести до психологічних? 
              Прошу звернути увагу в першому реченні мого попереднього коментаря я вжила визначення саме " імунного збою", а в наступному помилково назвала просто слабким імунітетом, маючи на увазі одне і теж. Але вашу думку зрозуміла.
              • 2015-05-26 20:22
                Понимаете, народ часто перенапряжение путает со стрессом, как и плохое настроение в начале весны с авитаминозом. У стресса есть симптомы (не те, что мы часто думаем: опоздал на работу - стресс и т.д.). Тут надо глубже этот момент всем понимать. Вот очень сбивает в вашей статье (с пыльцой мы уже разобрались) предпоследний абзац, где вы пишите о ВЕДУЩЕЙ роли псюсостояния в возникновении аллергии и ПСИХОЛОГИЧЕСКОГО СОСТОЯНИЯ ИММунной СИСТЕМЫ. Вот эти вещи меня и смутили. Аллергия, хоть вещь, чаще, приобретенная, но возникает часто у деток в разных возрастах... Так какую в этом случае ВЕДУЩУЮ роль может играть психология и пс.состояние, стресс? И ещё: поллиноз - это точно, как и большинство др. сезонных аллергий -не лечатся, поэтому "спасения" у уже заболевших, - нет в себе и самокопании. Увы(
                • 2015-05-26 20:44
                  Згідна, "провідну" роль варто замінити на "важливу" чи "одну із..." 
                  В записі не хотілося акцентувати увагу саме на полінозі, а просто згадати його як один із варіантів алегрії. Але "виліз" він, ймовірно, через те, що саме поліноз турбує мене вже котрий рік і саме в квітнево-травневий період. Про майже 10-тирічну боротьбу із алергією на миючі засоби, а точніше із висипаннями на шкірі як її проявом навіть не хочеться згадувати. Ось саме в цій ситуації лікарі згадували про психологічні чинники. Така ж ситуація і в моєї сестри, лікується вона зовсім в інших лікарів і вони теж говорять про психологічну складову. Тобто, з їхніх слів: психолог.стан - причина, миючі засоби - подразнич, алергія із висипанням - наслідок. Якось так або майже так. В принципі, я таке допускаю, але швидше всього в комплексі з іншими факторами.
                • 2015-05-26 20:50
                  P.S. В записі згадується психологічний стан людини, а не імунної системи, як ви помилково сприйняли ;)
  • 2015-05-26 21:18
    Найчастіше алергією хворіють люди, які дуже часто виявляють дратівливість. Постійне невдоволення навколишнім середовищем та його «діями» вносить збій у роботу мітохондрій та клітинної мембрани. Таким чином, велика кількість узагальненого несприйняття «витікає» у локальні проблеми слизової та шкіри.
    • 2015-05-26 22:26
      От ще одне підтвердження, що там таки є якийсь взаємозв'язок!
    • 2015-05-26 22:33
      Да неужели? А дети в год или три года тоже попадают под эту категорию?
      • 2015-05-26 22:45
        Я думаю, що про дітей тут не йде мова (хоча й бувають такі випадки, що і діти довгий час знаходяться в стресових ситуаціях). А на рахунок дорослих, мабуть, була виявлена така закономірність, що саме дратівливі люди частіше потрапляють в категорію алергіків.
        • 2015-05-26 23:00
          Я думаю, что сбои и у детей и у взрослых имеют одни и те же корни, только у кого-то раньше, а у кого-то позже это происходит. Может раздражительность это тоже последствие сбоя, а не первопричина.
      • 2015-05-27 00:49
        Спадковість.
        • 2015-05-27 00:55
          Кроме диатеза, другие виды аллергии не передаются по наследству.
          • 2015-05-27 12:23
            )))
  • 2015-05-26 21:19
    Я згідна з Evangelina. Психологічний стан людини дуже впливає на її здоров’я. Чому понижається імунітет людини? Тому, що в наш організм перестає виробляти інтерферон. Знаю багато прикладів, коли людина в подавленому стані стає вразливою до багатьох хвороб. Всі проблеми, і в тому числі наше самопочуття, знаходяться, в першу чергу, у нашій голові. 
    А що стосується зокрема алергії, то найкращий спосіб від неї захиститися - це проходити курс лікування. Достатньо два рази на рік проколювати алергени і можна чудово жити. 
    Мої висновки взяті зі свого особистого досвіду. Я крізь все пройшла, тому так впевнена в своїх словам.
    • 2015-05-26 22:39
      Дякую за підтримку. Я дійсно вважаю, що психологічний стан людини має вплив практично на всі "закутки" нашого організму і тому не буде зайвим належно дбати про себе як у фізичному плані так і в моральному.
    • 2015-05-26 22:52
      Как это аллергены колоть? Если на химию аллергия, то колоть химикаты? И ещё раз уточню: психологическое или психическое состояние? Интероферон не имеет отношение к аллергии. Вы как-то все упростили. С поллинозом можно жить, но он НЕ лечится, какое бы здоровье и какая бы иммуная система не были. Я согласна с Евангелиной, что ОООочень много факторов влияют, но однозначной причины, тем более в психологическом состоянии - нет.
      • 2015-05-27 06:58
        У меня диагноз - бронхиальная астма. До этого была "просто аллергия". Буквально пол года я была в подавленном психологическом состоянии. Итог - реанимация и в дальнейшем диагноз "бронхиальная астма". Сейчас я два раза в год прокалываю аллергены, в том числе и бытовую химию, домашнюю пыль и ещё много всякой пыльцы. Остаётся только избегать пищевых аллергенов, и можно жить полной жизнью.  
        Так получилось, что я работаю в медицине (врачом-статистиком) и очень часто сталкиваюсь с людьми, у которых через психологическое состояние возникает множество болезней, в том числе и аллергия. Бывает, что человек просто перенервничал и его тело покрывается сыпью. Разве это не результат психологического состояния?
        • 2015-05-27 08:54
          Так подождите, у вас была аллергия. Каждый аллергик знает, что аллергия может перейти в астму и в периоды обострения нужно снимать симптоматику и избегать аллергенов. А то, что вы так упорно называние психологическим состоянием, называют психическими расстройствами. Понимаете, "переважна бильшисть(извините, телефон на русском языке)", как указано в статье аллергий - не зависит от нервно-психических(а не психологических) состояний. Авторам нужно более внимательней и ответственней описывать такие вещи. А то можно сделать неправильные выводы и заключение. И если можно, опишите пожайлуста или дайте ссылку на этот метод, о котором вы писали " прокалывание аллергенами".
        • 2015-05-27 08:54
          Так подождите, у вас была аллергия. Каждый аллергик знает, что аллергия может перейти в астму и в периоды обострения нужно снимать симптоматику и избегать аллергенов. А то, что вы так упорно называние психологическим состоянием, называют психическими расстройствами. Понимаете, "переважна бильшисть(извините, телефон на русском языке)", как указано в статье аллергий - не зависит от нервно-психических(а не психологических) состояний. Авторам нужно более внимательней и ответственней описывать такие вещи. А то можно сделать неправильные выводы и заключение. И если можно, опишите пожайлуста или дайте ссылку на этот метод, о котором вы писали " прокалывание аллергенами".
          • 2015-05-27 14:14
            Тетяно, а давайте я ось це речення із статті, про котре Ви згадали: "Саме звідси беруть свій корінь переважна більшість алергічних проявів" заміню на наступне: "Саме звідси МОЖУТЬ БРАТИ свій корінь БАГАТО алергічних проявів". Як не як, але я просто висловлювала свою (і не лише свою) думку, основану на почутій/прочитаній чи отриманій іншим чином інформації, а не якусь медичну статтю з чіткими термінами. А тим більше зовсім НЕ таку, що може комусь зашкодити якщо ми в нашій дискусії не визначимо чіткої грані між психологічними і психічними станами.
            • 2015-05-28 11:03
              Евангелина, я читала все ваши ранее написанные статьи. Очень Вас уважаю как автора, чьи статьи информативны, полезны. Отметила вас в своей голове, как разностороннюю личность с индивидуальным подходом ко всему и собственным, никем не навязанным, мнением. Именно поэтому меня удивила эта статья. Конечно мы все пишем статьи, опираясь на собственное мнение. Но чем серьезнее тема статьи, тем ответственней должен быть подход, правильно? Ведь это в комментариях можно себя свободней чувствовать. А статью пишешь с пониманием того, что её прочтут люди, которые могут для себя взять ваши слова как эталон. Я считаю вашу статью как изначально не относящуюся к группе "психология" (не обижайтесь, это всего лишь моё мнение). Но уж если вы всё же, считаете, что тема статьи подходит группе, то уж лучше указать, что вы основываетесь на личном/чьем-то опыте, мнении, анализе, литературе и т.д. И уж точно нужно изучить описываемую тему, чтобы понять "БОЛЬШИНСТВО или НЕКОТОРЫЕ виды аллергии МОГУТ быть спровоцированы/вызваны/усилены ...". К примеру я, когда встречаю различную (иногда противоречивую) информацию, то могу написать "... разные источники...", "...существует мнение.." и т.д. Таким образом я избегаю обобщающих громких выражений, которые УВЕРЯЮТ читателя, что это именно так и не иначе.
              • 2015-05-28 12:14
                Тетяно, дякую Вам за похвалу, а також і за всі Ваші зауваження. поважаю Вашу думку, звісно також. Завдяки Вашим підказкам, я виправила деякі свої помилки і згідна, що вони в статті були. Думку, яку я виразила у своєму записі, я вважаю, вартою уваги і зовсім не такою щоби абсолютно не відносилася до цього розділу.  
                Тим не менше беру до уваги останнє ваше зауваження щодо "громких выражений, которые УВЕРЯЮТ читателя, что это именно так и не иначе" і тут вже не беруся абсолютно нічого доводити, а задумуюся як вдосконалити свій текст так щоби він став не настільки категоричним як Ви (і можливо хтось інший) його сприйняли. Тому що дійсно хочеться правильно донести свої думки до читача.  
                Помилки, зроблені в початковому варіанті тексту вважаю технічними, спричиненими я то кажуть "людським фактором" :) , але головне, що завдяки і Вашій допомозі я вдосконалила запис. Зазначу, що основна ідея статті все-одно залишається (ну що ж поробиш, просто я зробила для себе висновок, що так може бути :), виправляю лише технічні моменти.  
                Пропоную вам наступний варіант одного із надто категоричних речень: "Хотіла би звернути увагу на досить поширену думку, що важливу роль у виникненні алергічних захворювань відіграє не настільки збій в імунній системі, а #психологічнийCтан людини".  
                Тепер от задумалася над виразом "досить поширену думку"..... , але все ж в цьому світі відносне :)
                • 2015-05-28 12:45
                  Оооо, я рада, что мы методом компромиссов, логики и стремления к идеальному, нашли общий язык. )))
                  • 2015-05-28 12:53
                    Я ніколи не була проти розумної критики та обгрунтованих зауважень, тому дуже відповідально та уважно ставлюся до таких ситуацій. Ви й не уявляєте скільки разів я це все перечитала після Ваших зауважень аби в кінцевому результаті запис якнайточніше передав мою думку і в подальшому не виникало подібних непорозумінь.
                    • 2015-05-28 12:57
                      Я такая же ))) Не хотела вас огорчать, а тем более, у меня хорошо получается "бить в лоб", что далеко не все принимают как не личное оскорбление. Потому рада, что вы восприняли мое мнение, не обижаясь.
                      • 2015-05-28 13:05
                        Можна сказати, що ми пройшли нелегий і клопіткий шлях від повного нерозуміння до згоди (я на це надіюся) :)
              • 2015-05-28 12:47
                Я от ще подумала, що зовсім недоречно було би якби я пропонувала якісь неперевірені методи лікування алергії і наполягала на їх ефективності, але ж я лише пропоную читачеві взяти до уваги таку невинну думку, що незадовільний психологічний стан може стати причиною погіршення стану здоров'я і навіть появи такого захворювання як алергія.
                • 2015-05-28 12:53
                  Я думаю, что можно описывать какие-то лечения: общепринятые или то, что помогло вам лично/родственнику, другу, но обязательно с оговоркой на это. всё зависит от того, какой метод вы выберите: описательный, рекомендательный, запретный и т.д.
                  • 2015-05-28 13:00
                    Так, саме так! А наполягати на лікуванні зовсім не перевіреному та невідомо де почутому - це вже та ситуація, котра реально може зашкодити людині. Свій запис до цієї категорії я не віднесла і тому опублікувала. Та зараз я рада, що спільними зусиллями ми змогли його "наблизити до ідеалу" :)
          • 2015-05-27 17:57
            http://www.lvrach.ru/2001/03/4528601/ - вот ссылка, где подробно описывают АЛЛЕРГЕН-СПЕЦИФИЧЕСКую ИММУНОТЕРАПию. И таких статей в интернету множество.Но я всё испытала на себе, и являюсь, так сказать, "живым подопытным кроликом". 
            Кстати, про то, что у меня аллергия на бытовую химию, домашнюю пыль, пыльцу различных растений, я узнала только когда меня обследовали в аллергологии и поставили диагноз "бронхиальная астма". До этого, кроме аллергии на красавку, я больше ни на что не реагировала. И я не считала себя аллергиком. Только под воздействием подавленного психологического состояния у меня образовалась бронхиальная астма и обострилась аллергии, про которую я даже не догадывалась. 
            Помню, ещё в школе у нас был преподаватель истории, который говорил: "Если человеку постоянно повторять, что он свинья, то через определённое время он начнёт "хрюкать". Так, что я на все 100% уверена, что от психологического состояния человека зависит его здоровье. 
            Всё, что я написала - это чисто моё личное мнение, подтверждённое опытом и практикой. Кого-то переубеждать или спорить на данную тему, я не хочу.
            • 2015-05-27 20:41
              Я прочитала информацию по ссылке. Очень интересный способ. Малоизвестный. И как впечатления от такого метода. По поводу спора: я всё время пытаюсь сказать, но меня не слышат, что не психологическое состояние, а психическое/нервно-психическое скорее играет роль. Влюблённость - это же психологическое состояние, но согласитесь, что не играет никакой роли к сбоям в иммунной системе.
              • 2015-05-28 10:35
                Вірогідно, що не всі психологічні стани призводять до порушень в імунній системі, тим більше позитивні із них, а от на рахунок негативних станів, думаю, все може бути....  
                Згідна з вами про більший вплив саме психічних та нервово-психічних станів (про котрі Ви говорите), але вважаю помилковим твердження що вони не мають абсолютно ніякого зв'язку із психологією.
                • 2015-05-28 11:08
                  Конечно имеют. Но вот я пыталась найти в интернете "визначення" псиХОЛОГИческого состояния. И что вы думаете? Я не нашла ни одного. Заглавие есть, а дальше идет информация и названия ПСИХИЧЕСкого состояния.
                  • 2015-05-28 12:32
                    Аналогічно :)  
                    Задля появи хоч якогось взаєморозуміння у цій дискусії опишу, як я мислю на наступному прикладі: деякі психологічні стани, особливо негативні і "хронічні" ведуть до загострень і психічних чи нерво-психічних порушень/проблем, а ті в свою чергу мають вплив на імунітет (що і Ви припускаєте) і відповідним чином можуть спровокувати появу у людини алергії. 
                    Тут навіть не треба брати стан стресу, в якому ми ще добре не розібралися, достатньо буде таких поширених станів як знервованість, неспокій, дратівливість, перевтома, переживання, котрі часто переростають у хронічні депресії, а там і серйозніші психологічні захворювання.
                    • 2015-05-28 12:51
                      да, так логично. Но! Не каждое описанное психологическое состояние и далеко не всегда приводят к психическим проблемам. Вот поэтому, перепрыгивая через важный момент, как проблемы с нервами и психикой, можно сделать вывод, что именно усталость или состояние возбуждения, влюбленности, развития приведут к аллергии. Вот это не совсем логично.
                      • 2015-05-28 13:12
                        Так, звісно. Тому в коментарі я уточнила, що саме ДЕЯКІ психологічні стани до цього МОЖУТЬ призвести. Це ви добре підмітили! В цьому випадку безпосередньо нічого не стається, а алегрія виникає/може виникнути внаслідок тривалого причинно-наслідкового зв'язку.
                      • 2015-05-28 15:14
                        Щоб не перестрибувати і через цей момент я зробила в тексті ще одне невеличке уточнення ".... коли #психологічніПроблеми , з часом плавно перейшовши у психічні розлади, можуть спровокувати зміни в роботі імунної системи.." :)
                        • 2015-05-28 16:20
                          оооо, нет, не обязательно со временем.
                          • 2015-05-28 16:24
                            окей :)
              • 2015-05-28 10:44
                Нет, именно психологическое состояние. Не хочется кидать Вам ссылки, здесь на форуме, на разные статьи в интернете, подтверждающие мои слова. Но прогуглив, Вы сможете найти кучу примеров, причём от профессоров (я не беру в учёт рекламные статьи), которые утверждают, что именно психологическое состояние человека влияет на его здоровье. 
                А насчёт влюбленности. Неужели Вы не сталкивались с людьми, особенно это касается женский пол, что в период влюблённости им не страшны практически никакие заболевания. Что их кожа становится чистой и гладкой, они светятся. Их иммунная система способна справиться с любой инфекцией. 
                Кстати, как пример: Великая Отечественная война. Перед победой у наших солдат буквально на глазах затягивались тяжёлые ранения. Многие отказывались от госпитализации и быстро выздоравливали. Разве такие примеры не являются ещё одним подтверждением, что именно психологическое состояние человека повышает его иммунитет?
                • 2015-05-28 11:16
                  Скиньте пару штук. Я искала - не нашла даже определения или перечня "психологическое состояние", есть "психическое/нервно-психическое состояние". И кто же спорит, что бывают такие случаи, что вы описали. Но где та грань, когда психология (подавленность, к примеру), когда достаточно работы с психологом, переходит в психические отклонения (истерия, аффективное состояние), когда без медикаментов уже не обойтись. Вот в роль состояния психики человека в некоторых видах аллергии/обострении я верю, в психологию - нет.
                  • 2015-05-28 15:08
                    Аж дуже нечітка і розмита ця грань, одне в інше досить плавно переходить, я так вважаю... Думаю, тільки фахівці змогли б нам щось з цього приводу пояснити...
  • 2015-05-26 22:16
    В мене теж є сезонна алергія. Ніколи не замислювався, що вона може бути спровокована стресами. треба почитати більш про це. З імунітетом все гаразд, а от стреси бувають на роботі
    • 2015-05-26 22:32
      Звісно, що ми не завжди можемо бути впевнені у тому, що насправді спровокувало алергію чи будь-яке інше захворювання, та в будь-якому випадку відмінний психологічний стан є хорошою перспективою, а також запорукою нашого здоров'я. Принаймні, я в це вірю :)
      • 2015-05-27 14:19
        конечно нужно заботиться о душевном равновесии, а как же!
    • 2015-05-26 22:53
      Сначала достоверно узнайте, что такое стресс. Вы удивитесь, что это далеко не то, что вы думали раньше.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.