Кулінарні рецепти

Група, учасників: 42
2015-08-25 14:37

Варення з аличі

Маленька жовтенька зовсім непримітна сливочка, а компоти і варення з неї, як на мене, віддати першість можуть лише вишневим. Пам’ятаю, коли я була маленька, то мама закривала з аличею кабачки – тоді останні за смаком виходили схожими на ананаси (ну а справжній ананас в той час дістати було просто неможливо).
Сьогодні на порядку денному варення з аличі, а точніше повидло. Різниця в тому, що варення готується з цілих фруктів/ягід або їх шматочків, а повидло – з фруктово-ягідного пюре.
Для цього потрібна безпосередньо алича, яку гарно миємо та звільняємо від кісточок. Я робила це за допомогою ножа, розрізаючи кожну ягідку. Однак є простіший спосіб – алича відварюється в невеликій кількості води і протирається через сито. Останній спосіб набагато швидший, але оскільки планувалося зробити желеподібне повидло, то зайва рідина була зовсім ні до чого.
Далі всі ягоди перекручуємо на м’ясорубці або подрібнюємо за допомогою блендера. Отримане пюре доводимо до кипіння та проварюємо на невеликому вогні 15 хвилин, постійно помішуючи.
Тепер додаємо у каструлю цукор у співвідношенні 1:1 з аличею. При такій кількості варення виходить злегка кислуватим. Любителям солодкого необхідно збільшити кількість цукру. Варимо масу до отримання потрібної консистенції, постійно знімаючи пінку. У мене на це пішло близько 25 хвилин.
Потім розливаємо варення по стерилізованих банках та закатуємо провареними кришками. Перевертаємо догори дном і гарно закутуємо.
До речі, найзручніший спосіб стерилізувати банки – це мокрими поставити їх до духовки, яку ввімкнути на 200 градусів та вимкнути після того, як вона нагріється. Ніяких зайвих рухів)
37

Коментарі 9

  • 2015-08-25 14:43
    Кра-со-та!!! Вку-сно-та!!! Я так люблю кисловатые фруктики, а алыча как раз самое кислятное из фруктов. Я заморозила себе пару кг. на компоты.
    • 2015-08-26 21:01
      Когда спелая, то не такая уж она и кислая)) Но компот из неё очень вкусный.
  • 2015-08-25 16:50
    А алича хоч велика була? Бо я як уявлю оту манюню, та ще і кісточки витягати, то мені аж недобре стало. А я ніколи не пробувала таке повидло, в нас якось більш компот закривали раніше, ну по консистенція бачу, що повидло вийшло суперське, та ще таке гарненьке, я б оце спробувала) Так, повидло є значить будемо чекати нових рецептів з ним, тільки не баріться, і не треба казати, що то на зиму, не вірю)))
    • 2015-08-26 21:05
      Манюня-манюня... Я на неї половину дня потратила, під кінець вже ледве матюкатись не почала. Але результат того вартий. До речі, мені здається, що таке варення буде ідеальною начинкою для тертого пирога від Нюші.
      • 2015-08-26 22:13
        А я сьогодні глянула на неї, думала варення зварити але ... просто розклала в пакети і заморозила, хазяйка))) А пиріг я такий хочу вже дуже-дуже, та ліфт не робить зараза така, то ми і в магазин не ходимо за продуктами, готуємо з того, що є...
        • 2015-08-26 22:19
          Ого, ну для виправлання скажіть хоч, що живете на якомусь надцятому поверсі)
          • 2015-08-26 22:39
            та ні, 6-й всього... але з гирькою в 13 кг реально як 20...
  • 2015-08-25 22:48
    О, а я сьогодні якраз вперше в житті консервувала аличу)) Шукала півдня в інтернеті то рецепти варення, то як звільнити аличу від кісточки. Ех, пізно я зайшла на BetaProject - тут всі відповіді на мої питання в одному рецепті! Щиро дякую)) А у Вас легко відокремлювалася кісточка від ягоди? Бо в мене зовсім ні, як я тільки не намагалася. Довелося трохи приварити аличу, а потім вже видалити кісточку. Коли варила варення, два чи три рази додавала ще порцію цукру! Не знала, що варення з аличі виходить таке кисле на смак і потребує багато цукру! Добре, що залишила частину ягід на завтра - зроблю ще й джем за Вашим рецептом!))
    • 2015-08-26 21:10
      Ні, це було зовсім не легко - довелося розрізати кожну ягідку, а в неповністю достиглих ще й обрізати кісточку. Але я принципово не хотіла її проварювати, щоб не додавати зайвої рідини. А цукру справді потрібно багато, та мені саме кислинкою це варення і подобається)

Наступний запис

2015-08-24 23:29

Підлива з печінки

18
2

© 2010 - 2024. Всі права захищено.