Кулінарні рецепти

Група, учасників: 42
2015-07-10 23:42

Котлети зі свининки. І не тільки котлети!

Так як моє дитя спроможне самостійно попоїсти м'яса лише в перекрученому вигляді, то #котлети я роблю таки найчастіше серед всіх інших м'ясних страв.
Цього разу м'ясо - #свинина . Крім сала, до нього додаю, як навчила мама, картопельку, цибулинку, хліб та яйце.
Картоплю раніш кидала відразу у м'ясорубку, але зараз я спершу натираю її на дрібній тертці, а потім вже й в м'ясорубку (і то, не завжди). З натертої маси трохи віджимаю сік. Бо його буде досить від цибульки! І так вона не відчувається в котлетах фізично, але дає чудовий присмак.
Цибульку намагаюсь краще тонесенько і дрібнесенько покришити, а потім або через м'ясорубку, або додаю відразу в фарш.
Черствий білий хліб розмочую у воді. Молоко пішло у відставку в мене вже років як 5. Щодо смаку котлет - жодної різниці, а ось жаряться набагато краще!
Пропускаю все через м'ясорубку, додаю яйце (не парюся відокремленням білка від жовтка), сіль, чорний молотий перець. Добре вимішую. Якщо є час - то ставлю в холодильник на 30 хвилин. Цього разу відразу формувала котлети та смажила.
Зазвичай, #котлетнийФарш рекомендують кілька разів добре погепати об стіл, щоб вимісити та #ущільнити його для тримання форми котлетками. Я ж роблю довше, але мені так зручніше. Я кожну котлетку окремо "вбиваю" однією рукою в іншу, разів 15. Ефект той самий. Цього разу нереальна спека та невитримування фаршу в холодильнику привели до того, що ущільнювати не вийшло. Ледве сформувати щось схоже на котлети вдалось - і за те спасибі. Вийшли вони в мене різнокаліберні, бо я роблю великі "нібито круглі" - щоб чоловікові на роботу складати "домашні гамбургери". Інші - поменше. А форму та розмір останньої котлети підлаштовую під форму прогаятинки, що залишається вільною. )
Не можу не докласти до початкової кількості котлет ще кількох, коли вони трішки усмажилсь, зменшившись в розмірах. Тому у мене конвеєр не зупиняється ані на мить - постійно на тій сковорідці щось перевертаю, щось докладаю, щось виймаю. )
Є в мене ще традиція: з фаршу, що залишається на останню котлету, я роблю такий собі #млинець , яким можна здорово наїстися, отримавши м'ясо та гарнір "в одному наборі". Фаршик перемішую з 2-3 яйцями, додаю дрібно накришену цибульку та натерту картопельку, сіль, перець, столову ложку борошна - та й смажу під кришкою на пооовільному вогні. Мені та чоловікові дуже смакує! )
Першим дегустатором котлет був син, тож я позаморочувалась та виклала йому котлетки в ореолі художнього безладу із макарошок. Ну а гарну сервіровку "млинця" ми з чоловіком швиденько та безжально зруйнували, посмакувавши його з очікуваною наслодою. )))
14

Коментарі 24

  • 2015-07-11 00:37
    Круто, треба і собі вкрасти у вас ідею з млинцем, ну шоб побільше було смакоти)))
    • 2015-07-11 07:44
      Навіщо ж красти, Свєтулічка? Дарую! )))
  • 2015-07-11 09:58
    Тааак, котлетний млинець - це щось нове для мене :) А я от ніколи до котлет не додавала картоплину, а що вона дає? Може мені додати і котлетки стануть смачнішими? ;)
    • 2015-07-12 00:07
      Мене мама так навчила, а без картоплі я навіть не пробувала. Кілька разів зустрічала рецепти та рекомендації, що картоплю класти треба. Ну а мамині котлети мені найсмачніші. В дитинстві не їла зовсім "чужих". Особливо тих, що з часником. Зараз вже попустилася, і їстиму будь-які, але улюблені - то мамині, сестрині та мої ))))) Спробуй з картоплею і тоді скажеш, добре? ))))
      • 2015-07-13 10:50
        Значить, наступного разу буду готувати з картоплею і обов'язково розповім :)
        • 2015-07-13 16:01
          Чекаю відгуку! )
  • 2015-07-11 10:01
    Огірки краще очистити від кожури і разом з помідорами посолити і капнути на них трошки сметани або майонезу та посипати зверху мілко порізаною петрушкою. 
     
    Буде смачніше, якщо в фарш додавати тільки білий хліб, а картоплю подати в якості гарніру. 
     
    На півкіло фаршу потрібно два курячих яйця, а не одно: тоді фарш буде більш тугим. 
     
    Цибулю краще підсмажити на смальці або оливковій, вершковій чи соняшниковій олії і лише потім додавати в фарш. 
     
    Треба зробити з фаршу шарики, які обваляти в муці. Покласти шарики на дошку і роздавити. Потім, за допомогою стакану, чи звичайної банки або блюдцю відформувати котлету: так усі котлетки вийдуть красиві і однакові. Ще раз обваляти їх у муці або паніровочних сухариках. Залишки бросити у миску з фаршем і робити наступну порцію котлет. 
     
    Правилами приготування м'ясних блюд категорично забороняється додавати на сковороду сире м'ясо до вже прожареного. Адже, якщо були якість мікроби в м'ясі, а були чи ні, ми не можемо знати достеменно, вони перейшли на вже готові котлети. Така економія олії і використання вільного місця на сковороді може мати дуже важки наслідки для здоров'я, особливо дитини. 
     
    Можна використовувати сковороду меншого діаметру, щоби не заставалося вільного місця. Щільно, друг до дружки теж не доречно тулити котлети на сковороді: так сік з них витече. Вважається, що між котлетами або біфштексами на сковороді має бути невелика відстань. 
     
    Щоб котлетки добре прожарилися, треба зробити середній вогонь та накрити сковороду кришкою. Коли вони трошки підсмажаться з однієї сторони, треба перевернути їх на іншу: так зробити потрібно, як мінімум два рази. Котлетки вийдуть добре підсмаженими, пухлими і дуже смачними.
    • 2015-07-11 10:12
      Что значит "потрібно"? каждый ищет свой вкус и свой идеальный вариант. И зачем с огурцов снимать шкуру, если именно там кладезь витаминов, а они уже свеженькие с огорода и нитратов в себе не несут?
      • 2015-07-11 23:55
        Дякую, Танюш, за неждану підтримочку! ) А то я аж сахнулася спершу - що то за мастер-шеф у моєму записі завівся! )))
        • 2015-07-12 16:01
          Да не за что...))) Некоторые "советы" стоят внимания, а некоторые не понятно к чему, ведь один и тот же рецепт две хозяйки всегда сделают совсем разными по вкусу. )
          • 2015-07-12 18:29
            Та ну да, тут головне не піддаватися на троллів! ))) А бажання було! ))))
            • 2015-08-01 09:56
              Та хто ж вас тролліть? Від чистого серця дала поради, як зробити краще, а ви ображаятися: даремно це. 
              В мене немає власного городу, все купую в супермаркеті або на ринку, тому вважаю, що шкурку з огірков краще знімати, бо вона дуже груба. Зі шкуркою вживаю лише малосольні огірки, та й те не усіх сортов. 
               
              Що до "потрібно", так де ви в цьому слові побачили негативний зміст? Адже, якщо не накрити сковороду кришкою, то котлетки дуже швидко підсмажаться і, навіть, підгорять знаружі, але зістануться сирими знутрі. Чи полюбляюте ви їсти сире м'ясо? Я - ні. От і даю пораду, як зробити, щоб котлетки рівномірно прожарилися. 
               
              Що до залишків фаршу з борошном, то не викидати ж їх? Вот і роблю з таких залишків останні 1-2 котлетки: в них буде більше борошна або паніровочних сухариків, чим в попередніх, але вийдуть вони теж смачними. 
              На вкус і смак,- дійсно друзяка не всяк. Але, обмін думками і досвідом - це завжди корисно.
    • 2015-07-11 12:30
      Ого, скільки роботи з формування котлет Ви пропонуєте... вже краще по-звичному - так швидше))
      • 2015-07-11 23:53
        Ой, а що ,ми ще на Ви? Я вже на Ти до тебе перейшла! )))  
        А мені не важко вибивати їх, бо першу партію ніби промудохалась, а потім, поки ті смажаться - я вже партію наступних колобків на таріль нароблю. І як час - то просто у муку (не сухарі) уже кладу та й пласкими роблю ))) Кажу ж - конвеєр! )))  
        А з великим "шматком" фаршу мені важко - у мене руки слабкі і тому я його не можу так добре гепанути, щоб зліпилось. А ще мені гидує сире м'ясо на столі.... Феее.... А на дошці гепати - то не варіант, бо бризки летять все одно. В кастрюлі - мені не дуже зручно. Тож вирішила кожній котлетці кланятися. ))) А може ,я просто задрот ))
        • 2015-07-12 23:06
          На Ти так на Ти) 
          А котлети я теж відбиваю, колись так навчила робити одна кухарка зі стажем. Але не 15 разів, як Ти, а максимум 5.
          • 2015-07-13 01:16
            Мммм, то вже перфекціонизм пре з мене )))
      • 2015-07-12 00:55
        Ой, я тут загубилася.... То ти не мені відповідала, тезко, і думала, що моє відбивання тобі здалось довгим.... Ото я чудохаю! )  
        Тань, як на мене, то форму так робити - гарно, але ж справжні кулінари не користуються ніякими приспособами. Вони научаються на око якось так робити, щоб і красиво і швидко. Мма і сестра у мене вміють рбити гарно, а я як не стараюсь - не виходить. Немає хисту. То ж для таких, як я - скляночки як раз. Але ж залишки класти назад у фарш.. Вони ж з мукою. На четвертій партіі то вже тісто якесь буде, а не фарш... )))
        • 2015-07-12 23:09
          От у мене повернення залишків фаршу з борошном до загальної маси викликало такі ж асоціації. 
          Гарно - це, звичайно, добре, але я люблю, щоб ще й швидко було) 
          А на фото котлетки симпатичні, так що не треба прибіднятись)
          • 2015-07-13 01:15
            О, дякую за компліман, Танюш! Ну дивуюся я - це ж треба - симпатичні! ))) Може і правда, хороше - ворог найкращого? Досить того хорошого??? п.с. Якось буду в гуморі та якщо не забуду - викладу більш вдалі варіанти, тоді й порівняємо ))))
            • 2015-07-13 12:14
              Якби стояв вибір між гарними і смачними, то я б вибрала другий варіант)
              • 2015-07-13 15:56
                Згодна! )))))))
    • 2015-07-12 00:51
      Ой, я не кулінар і не претендую, але з багатьма Вашими тезами я внутрішньо не згодна. )
  • 2015-07-11 12:28
    З круглими котлетами для домашніх гамбургерів дуже класна ідея. Якось собі спробую))
    • 2015-07-11 23:48
      Ой, я аж зашарілась... Спасибі, Танюля! Ідея народилась тоді, коли я ковбасу варьонку оту таку велику, як в СРСР, кружальцями різала та на круглі гамбургерні булочки викладала. Набридло та захотілось якогось різноманіття. Ото й придумала. )

Наступний запис

2015-07-10 23:12

Мій рецепт дерунів

8
30

© 2010 - 2024. Всі права захищено.