2015-02-25 17:38
Ще рік назад я не придавала значення тому, якою мовою мені розмовляти. Більшу половину свого життя думала і говорила російською. Нічого поганого в тому не вбачала. Тим більше, що у нас в місті прийнято говорити саме російською. Коли одного разу почула від знайомого про те, що не завадило б сина навчати рідній мові, відмахнулась і сказала, що він і так її буде знати.
Але ж не так сталося, як гадалося... Після минулорічних подій, які відбувалися в Криму, я змінила свою думку. Особливо, коли почула , що наші "сусіди" використовують російськомовне населення в Україні, як щит, пояснюючи свою агресію благими намірами врятувати його. Отже, я вирішила, що чим менше буде російськомовних людей в Україні, тим безпечніше буде жити. В крайньому випадку, причина "порятунку" (не відомо від кого) має відпасти сама собою.
Вже скоро рік, як я говорю українською. Спочатку було важко формулювати думки та спілкуватися. Постійно доводилось бути перекладачем у самої себе. Але зараз вже майже ніяких труднощів не відчуваю. Ось сину значно важче. Бо, якщо я якийсь час в дитинстві, коли жила у бабусі, розмовляла українською, то він все своє життя говорив російською. Зараз старається говорити рідною мовою, але виходить не завжди.
Аналізуючи чому прийнято розмовляти російською в багатьох куточках України, я дійшла висновку, що проблема рідної мови давно існує в нашій країні. Це повелось ще з часів СРСР, а то й раніше. Неодноразово чула, що українська - це "теляча" мова, мова другосортних людей. І ось ми на підсвідомому рівні, щоб піднятися на сходинку вище, стали розмовляти мовою "елітного" народу, яка пропагандувалась в нашій країні багато десятків років. А чи замислювались ви, чому є так звані "мертві мови"? Саме тому, що не мають живих носіїв. Отже, ми самі хоронимо свою мову, яка є нашим ідинтифікатором у світі. Ми ЄДИНІ і ми УКРАЇНЦІ. Втратити мову - це те ж саме, що втратити самого себе. Якою мовою спілкуватись, вирішувати має кожен самостійно, а я свій вибір вже зробила.
PS. Не хотілось би, щоб цей запис сприймали, як пропаганду. Я просто висловила свою думку, а висновки має робити кожен сам собі.
5

Коментарі 9

  • 2015-02-25 23:09
    Ви знаєте, я теж все життя розмовляла російською мовою. Завдяки http://betaproject.net/ почала спілкуватися рідною мовою))) Спочатку було важкувато писати українською, деякий час теж була сама для себе перекладачем, а потім все стало на свої місця, вже мислю не російською)))
    • 2015-02-26 11:54
      Так і що, важливо, якщо ти в колі друзів та знайомих весь час спілкувався російською, то потрібно бути готовим, що реакція їх може бути неоднозначною.
  • 2015-02-26 12:29
    Эх, вижу, что мало вы знаете об истории украинского языка и о причинах региональных языковых отличий в Украине. :) Вопрос этот широкий, многовековой и неоднозначный. Не считаю, что обязана говорить на укр.языке, но считаю обязанной его знать в совершенстве. также считаю, что не имеет значения на каком языке говорить у нас в стране, важно говорить грамотно и не делать из языка культа: говоришь на русском - враг, говоришь на украинском - патриот. Это же глупо. Я также продолжаю любить Достоевского, Цветаеву и Пушкина, и также продолжаю негодовать от многих "великих" украинских произведений. Отношусь ко всему без фанатизма.
    • 2015-02-26 12:50
      Кожен має право на власну думку. А щодо виникнення регіональної мови, то з впевненістю можу сказати про те, що дійсно, розмовляти українською саме в нашому регіоні було, скажем так не "комільфо" і російська вважалась на сходинку вище "холопської" української.
      • 2015-02-26 12:56
        У нас говорили "колхозный" язык.
  • 2015-02-27 13:30
    На російській мові я розмовляла лише, коли вчилась у ВУЗі в Києві і зараз жалкую про це. Чому я розмовляла на російській, тому що всі розмовляли на ній, мені було соромно і я не хотіла виділятись. Зараз я розмовляю на російській тільки з іноземцями, бо вони не знають українську. А українську мову мені потрібно покращувати, бо дуже багато суржику. Взагалі все моє оточення розмовляє на українській мові, а якщо я знайомлюсь з новими людьми російськомовними), чомусь вони при розмові зі мною переходять на українську мову.)))
    • 2015-02-27 18:55
      Мене просто вражає відверта брехня, коли чую про те, що у нас було утискання російської мови. Якраз весь час було утискання саме української мови, але ніяк не російської.
  • 2015-02-28 16:56
    Вже не вперше зустрічаю людину, котра останнім часом змінила своє ставлення до рідної мови. Все більше тих, хто насправді став цікавитися не тільки подіями через перегляд новин на телебаченні, а і такою мірою (україномовством) показує свою повагу до держави.
    • 2015-02-28 19:31
      Не тільки до держави, а й до своїх предків. Дуже важливо памятати про своє коріння, бо коли ти від нього відхрещуєшся, то тим самим показуєш, що не сприймаєш і себе таким, як ти є.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.