2015-01-10 22:24
Храм Гроба Господня – Єрусалимський храм Воскресіння Христова, розташований, начебто, на місці, де був розіпнутий, похоронений, а потім воскрес Ісус Христос. Написала «начебто», тому що для мене виглядає сумнівним збереження справжнього місця поховання і воскресіння Ісуса, які описані у Святому Писанні. Причин для таких сумнівів багато. Починаючи з відсутності популярності вчень Христа та прихильників за його життя, які б роками передавали з вуст в уста місце розташування вищезгаданих подій, доки у IV столітті збудували Храм. Крім того, римський імператор Тіт у 70 р. вщент зруйнував Єрусалим, після чого, ще багато разів були масштабні руйнування і пожежі. Храм мені був цікавим з точки зору історичних подій. Народу там завжди дуже багато: не проштовхнутися. Коли ж я побачила тих «віруючих», які давлячи один одного, штовхаються та кричать один на одного: «Я перед вами стояв! Відійдіть!», то з мене вивітрилися останні краплі набожності. Я завжди вважала фанатизм (у будь якій справі та будь в якій мірі) – ненормальним станом людини, а у вірі в Бога - тим паче! Натовп фанатичних людей, очі яких нагадують божевільних і які готові зім’яти на своєму шляху всіх і вся заради преклоніння колін та поцілунку святинь – це занадто. Мені зовсім не сподобалася атмосфера біля місця розпинання Ісуса (Голгофа). Мені сподобалося біля самого Гроба Господнього звідки кожного року перед Пасхою виносять #БлагодатнийВогонь. Відчувала себе частинкою чогось величного і недосяжного.
7

Коментарі 11

  • 2015-01-10 22:38
    Прикро, що місце, яке має випромінювати святість, викликало у Вас такі емоції. Незалежно від того, чи був Ісус похований саме тут, за тисячоліття це місце просто мусило напитатися позитивною енергетикою від вірян. Щодо фанатизму - це дійсно страшно. Можливо, не у фанатизмі справа, а у туристичному запалі?
    • 2015-01-10 22:53
      Возможно. Энергетику, о которой вы говорите я частично почувствовала возле самого Гроба и очень сильно возле Стены Плача.
  • 2015-01-10 22:49
    Я сама не була в Єрусалимі. Але багато, хто з моїх друзів там був. Не всі вони знайомі між собою, але їх розповіді про Храм багато в чому сходяться. Розповідають, що в самому Храмі відчували себе якось інакше, ніж завжди. Наче всі болі і тягості життя залишили за порогом, дуже хотілося пробачити всі образи, що колись були ними пережиті. Одна подруга казала, що такий стан умиротворення в неї тривав ще близько місяця після відвідування Храму. Мені здається, що окрім історичної християнської обумовленності, такі відчуття з'являються ще й тому, що мільйони, а може й мільярди людей заходили до Храму з добрими намірами та думками. Всы вони читали молитви. Адже віряни їздять туди і гріхи замолювати, і пробачення просити, і благословення. Атмосфера Храму, мабуть, за весь час його існування вже просякнута добром і миром. Дуже хотілося б там побувати. Думаю, колись неодмінно моя мрія здійсниться.
    • 2015-01-10 22:58
      Любая молитва требует времени и спокойной атмосферы. Я просто не представляю как в такой толпе, толкотне, шуме можно сосредоточиться и помолиться. Так, наскоком. А вообще, я думаю, что люди часто кривят душой и предпочитают выдавать желаемое за действительное. И всеобщее мнение срабатывает как программирование. Стало общепринятым чувствовать себя "как-то так" в подобных местах, вот и срабатывает самовнушение.
      • 2015-01-10 23:01
        Я також не уявляю. А пам'ятаєте сеанси Кашпіровського і Чумака? Механізми, мабуть, однакові. Масова істерія.
        • 2015-01-10 23:23
          :))) Я имела ввиду, что люди практически все рассказывают о том, что чувствуют какое-то вознесение и успокоение в подобных местах. Но чувствуют ли они на самом деле? Или это внушение? Никто не хочет выглядеть каким-то не таким и ничего не почувствовать.
          • 2015-01-10 23:45
            Ну я как раз думаю, что самые внушаемые чувствуют по-настоящему.
  • 2015-01-10 23:17
    А у мене зовсім не релігійне питання - вхід у храм платний?
    • 2015-01-10 23:20
      Нет. В магазинчиках-лавках Старого Иерусалима много церковной утвари, которую можно купить (она уже освящена, по крайней мере, так говорят). У меня и сейчас есть иерусалимские свечи. Вы оплачиваете экскурсию по многим местам Израиля.
  • 2015-01-11 13:17
    Не всі люди, яких Ви бачили - віруючі. Дуже багато туристів, які просто з цікавості заходять, бо це місце - дуже визначне. І потрапити туди дуже не просто, Ви ж самі бачили і навіть відчули це) Справжні християни, або як Ви кажете, віруючі люди, ніколи не будуть себе так вести. Щоб це зрозуміти, не треба їхати в ізраїль) достатньо завітати у храм, коли починається причастя. Батьки з дітьми( які прийшли в останні хвилини служби) біжать на випередки, штовхаються, а дійсно віруючі люди, стоять у коточку і чекають на свою чергу. А враження про віруючих людей складається саме з перших( сумно...
    • 2015-01-11 13:32
      Согласна. Но я, не стояла в очереди, чтобы преклонить колени и поцеловать Крест (не на столько я верующая, да и брезгую я как-то одно и то же место облизывать после толпы незнакомцев), так меня донесли и чуть не впихнули насильно. :))) Я бы с радостью постояла в сторонке, в уголочке.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.