Відпочинок

Група, учасників: 29
2015-08-22 11:03

Лугано - місто сонця

Лугано - столиця щвейцарського кантону Тичино, що розташований на березі Луганського озера, є одним з найвродливіших міст, не тільки швейцарської конфедерації - confoederatio helvetica, а і Європи. Багато в чому архітектура цього міста нагадує Київ і Львів. Слова про тишу і благодать цілком відповідають характеристиці життя у цьому благодатному краї.
Словосполучення "місто сонця" вигадала не я, а відомий творець першої соціальної утопії "Місто сонця" італієць Томмазо Кампанелла, якій саме так уявляв собі місце, де будуть жити щасливі, вільні, рівні у своїй гідності люди. Він належить до кагорти утопістів тому, що вважав за неможливе створення справедливої держави природним шляхом, вважаючи, що таке місто можна створити лише штучно, мабуть, на якомусь острові.
Коли ми приїхали до Лугано, то воно справило на нас таке сильне враження, що здавалося, начебто, ми дійсно, з бурхливої кривавої реальності українського сьогодення, чудовим чином перенеслись у місто-сонце. До речі, прилеглий до Лугано населений пункт, до якого можна потрапити просто прогулюючись набережною вздовж озера, має назву Парадісо, тобто - Рай.
На думку самі по собі спадають сумні аналогії: чому в українському Луганську люди не можуть жити мирно і щасливо? Чому у Лугано не виникає ніяких проблем, на грунті розбіжностей нацонально-етнічного походження громадян? Чому луганці італійського походження добре володіють німецькою мовою, хоч відмнності між італійською і немецькою мовами в рази більше, аніж між українською і російською, а деякі українці російського походження роблять, навіть, з цього істерику і благають Путіна розчавити в Україні все українське?
Мабуть, це тому, що громадяни цього, як і усіх інших кантонів країни, бажають бути щасливими і жити не за рахунок когось, а працювати і одержувати справедливу платню, а не так, як було на Донбасі, в який йшли чимали бюджетні кошти, що справно осідали в кишенях власників фабрик, заводів, газет та шахт.
От такі вони, реалії ХХІ сторіччя: Лугано і Луганськ - як два антиподи щодо обрання духовних цінностей та спосібу життя.
16

Коментарі 8

  • 2015-08-22 12:28
    Я думаю, что и в итальянском Лугано были свои когда-то проблемы, если покапаться в их истории. Мы просто стали свидетелями наших проблем.
  • 2015-08-22 13:06
    Місто Лугано - це Швейцарія, а не Італія, хоч в Італію можна потрапити, навіть, пішки, по мосту через озеро, яке італійці називають Комо, подібно до назви свого міста, що розташовано на березі цього озера, а швейцарці це озеро називають Луганським. Німецьки, французськи чи італьянскі кантони ніколи не намагалися домінувати, вважали і вважають себе рівними серед рівних 26 інших кантонів.  
    Наприклад, князівство Ліхтенштейн не виразило бажання приєднатися до цього державного утворення, то так і існує окремо, але використовує ту ж валюту - швейцарський франк, та має тісни зв'язки зі Швейцарією у всіх галузях економічного і культурного життя. 
    Що до проблем в нашій країні, то ми стали не свідками, а учасниками Революції Гідності і від принцирової громадянської позиціх кожного з нас залежить доля Батьківщина, навіть - саме її існівання, як незалежної самостійної вільної унітарної держави.
    • 2015-08-22 19:59
      Я имела ввиду более широкое понимание истории. И вы 1000 раз правы в том, что мы - участники происходящего в стране. Я просто хотела сказать другое немного: на укр.землях стооооолько раз происходили войны, а мы с вами - свидетели именно того, что сейчас происходит. Вот когда-то на землях современного Лугано были также горе и боль, только тогда жили совсем другие люди и они были свидетелями и участниками совсем других событий.
  • 2015-08-23 13:18
    Я мала на увазі, що ні Італія, ні Франція, ні Німеччина чи Австрія не намагаються анексувати швейцарські кантони, або Ліхтенштейн на підставі, що їх населення близько за національно-етнічним походженням цим країнам. Всі живуть мирно, співпрацюють, взаємодіють, а не гноблять один одного, занурюючися в древню історію і не з'ясовуючи хто під ким був за доби Римської імперії. 
    В Україні війна не тому, що начебто, громадяни країни не бажають жити під одним дахом, а тому, що Ерефія ввела своїх зелених чоловічків та важке озьроєння на теріторію нашої сувереної країни і вдає з себе "великого миротворця", стверджуючи, що це українці самі палять свої будинки та вбивають друг друга. Отака брехня лунає з Білокам'яної, яка бажає привласнити собі не тільки землі з людьми, що на них мешкають, а й історію стародавніх часів. Крим - тому яскравий приклад.
    • 2015-08-23 21:53
      Вы говорите о современности. А случай с нашей страной сейчас имеет множество первопричин, не только проблема в одном "миротворце".
      • 2015-08-24 11:54
        Причина єдина - імперія бореться за свої колонії, серед яких Україна була самою важливою дойною коровою. Усе інше - лише похідне. А почалася ця халепа ще з Переяславської Ради, документ якої про воз'єднання переписувався і фальсіфікувався тищу разів.
        • 2015-08-24 12:01
          Внутренние проблемы также нельзя скидывать со счетов.
  • 2015-08-23 13:54
    Дуже гарне місто. Прочитав ваш розповідь і мені самому захотілося його відвідати. Може бути відвідаю його . Хотілося б отримати нові емоції і зануритися в атмосферу іншого міста. Адже завжди цікаво бути в нових місцях.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.